3 начина да се разберем със слънцето

3 начина да се разберем със слънцето
Снимка: Thinkstock

Слънцето е наш приятел, определено. Напоследък обаче, отвсякъде и с излишно плашещ тон се тръби как трябва да избягваме слънцето, какви последствия носи и т.н. Но слънцето е от голямо значение за нас и колкото повече, толкова по-добре. Слънцето спомага за много жизненоважни функции, като например формиране на витамин Д. Скорошни проучвания показват, че глобално, а и в България, хората страдат масово от дефицит на витамин Д. А, той е изключително важен за много функции на човешкия организъм - отговаря за имунната система, за нервната, за плътността на костите, а липсата му води до хронична умора, разклатена имунна система и по-сериозни заболявания.

Всъщност България попада в тази зона в света, където вместо препоръчителната концентрация от 75 nmol/L нивата на не малък процент от населението движат от около 50nmol/L. Естествено цифрите са относителни и заради сезона, но показват много обезпокоитена тенденция.

И така – слънцето ни е важно. Но, винаги има „но“. Когато се излагаме на слънце, трябва да се грижим за кожата си. Прекомерното и най-вече не защитеното излагане на слънце може да доведе до сериозни проблеми, дори до рак на кожата.

Затова е важно да се разберем с този наш приятел.

1. Мажете, мажете

Лосионите за слънце не са само за плаж. Те са за цялото лято и трябва да си слагате когато излизате. Достатъчни са само 15 минути слънце на незащитена кожа на възрастен човек, за да почнат да настъпват дегенерационни проблеми, а също и зачервяване и изгаряне. Кожата на лицето пък е най-незащитена.

Особено чувствителна е детската и бебешката кожа, където не може да си позволите и секунда без защитен крем.

Най-важното за лосионите е намазването поне 15 минути преди излизане и енергичното втриване в кожата. Не забравяйте ушите, кожата зад ушите, носа, колената и лактите. На плажа тази процедура трябва да се повтаря всеки час и особено след излизане от водата.

Подхождайте с внимание към маслата за тен – те са силно неподходящи (дори и да имат UV фактор) за хора със светла кожа, както и за хора, които не са се излагали на слънце.

Снимка: Thinkstock


2. Покривайте се

Добре е в най-горещите часове на деня, ако ви се наложи да илизате, дори и да сте намазани, да се покривате. За дамите с лек шал, шапките са много полезен,не само, моден аксесоар.

Ползвайте задължително слънчеви очила с проверена UV защита. Освен че ще избегнете стареенето на кожата в нежните зони на околоочния контур, ще предпазите и очите си от отблясъците на слънцето. Офталмолозите са категорични, че е важно да ползваме качествени слънчеви очила както през лятото, така и през слънчевите дни на зимата.

3. Грижата след

Когато сте излагали кожата си на слънце тя е загубила много от влагата си, раздразнена е зачервена, дори и да сте слагали обилно слънцезащитен продукт.

Много хора подценяват алергичните реакции на слънцето. Напоследък дерматолозите наблюдават засилване на кожните раздразнения – кожата (особено на лицето) се покрива с пъпчици, още повече при комбинация от морска вода и слънце.

Затова е препоръчително да се употребяват натурални продукти за облекчаване на кожата след излагане на слънце.

Липсата на стероиди, хормони, кортизонни вещества, алкохол, следи от антибиотици е от ключово значение да помогнете на възстановяване на кожата.

От изключителна важност е препаратът за след слънце да съдържа алое вера, което има охлаждащо и хидратиращо въздействие, както и лавандула, която успокоява раздразнената кожа.

Може да се намажете няколко пъти, кожата ви трябва да е бувално потопена в полезните съставки, за да не остарява и да се възстанови. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти