Първа помощ при кашлица

Първа помощ при кашлица
Снимка: Thinkstock

Зимата е в разгара си и настинките и вирусите са ни чести “гости”. Хрема, температура, болки в гърлото….Но царицата на неприятностите е кашлицата. Особено при децата, няма спане, няма спокойствие. Как да се справим?

Не тичайте веднага в аптеката за сиропи против кашлица. Кашлицата е естествен защитен рефлекс, с който се изхвърлят вируси, бактерии, частици от мръсния въздух, ненужен секрет. Затова леката кашлица, която не нарушава съня на детето, не трябва да се потиска.

Нещо повече, с неправилно лечение може да я усилите.

Ако вземете лекарства за потискане на кашлицата, секретите се задържат в дихателната система, а те са идеална среда за развитие на бактерии. След няколко дни ще започне температура и положението ще се влоши. При суха, мъчителна, лаеща кашлица са подходящи потискащите кашлицата медикаменти, но посетете лекар, лечението е специфично и с подръчни средства няма да стане.

Преглед е необходим и ако детето е необичайно отпаднало, диша учестено, чува се ”свирене” от гърдите.

Най-важното е да се лекува причината, довела до кашлица. Ако тя се причинява от стичащите се от носа секрети в гърлото (най-честата причина), каквото и да правите, докато не лекувате хремата, ще се кашля. Възпалената лигавица на фаринкса и сливиците също предизвиква дразнене, оттам и кашлица. В тези случаи са подходящи гаргарите с лайка и сода, салвия. Приятно топли, горещото вреди, както и ледено студеното. Таблетките за смучене и спрейовете, които успокояват гърлото, облекчават и кашлицата.

Не забравяйте течностите! Гъстият жилав секрет трябва да се втечни и да излезе навън, за да спре кашлицата. Това става с прием на повече течности според предпочитанията –чайове, сокове, айрян и разбира си, идеалната течност –водата. При чайовете класика в лечението на кашлицата са подбелът, мащерката, градинският чай (салвия) лайката, черният бъз, липата. Може да ги подсладите с мед за по-добър ефект.

Инхалациите са чудесно безопасно средство за овлажняване и успокояване на лигавиците на дихателната система. Най-добре това се прави с медицински инхалатор, влажният въздух е много приятен, защото не е горещ. Може да се прилага и на бебета като сложите в резервоара само физиологичен разтвор от ампула, не от банка (за да е стерилен). Достатъчни са 2 мл. физиологичен разтвор, вдишват се за 6-7 минути. При по-големите инхалация може да се направи с тенджера с вода (лайка) и сода.

Народната медицина разполага с безброй методи за облекчаване на кашлицата.

5 листа дафинов лист се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от смес на индрише, глава лук (с външната обвивка), небет шекер или лукчета, средната част на дюля около семките, счукани орехи заедно с черупките.

Доказана е и следната рецепта в борбата с кашлицата: Една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно.

Компресите също много успокояват кашлицата. Най-лесен за изпълнение е следният: гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за хляб. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява поне 2-3 часа. Още на десетата минута медът попива и изсъхва, а кашлицата се облекчава значително.

Ако домашните методи не ви помогнат, обърнете се към специалист. Продължителната кашлица показва, че има сериозна причина за нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти