Необичайни съвети за здравословен начин на живот

Необичайни съвети за здравословен начин на живот
Снимка: Thinkstock

Някои от нас толкова залитат по здравословно хранене и спортуване, че изпадат в мания, което вече е диагноза. Психиатрична.

И откъде сме сигурни, че написаното в сайтовете, повечето жълти, е 100% гаранция за здраве, след като през няколко години дори официалната медицина обръща становището си на 180 градуса, и то по основни понятия.

Затова „слушайте” тялото си, то знае какво иска.

А някои съвременни съвети звучат направо парадоксално.

Не прекалявайте с хигиената! Добре е още от раждането да отглеждаме децата си като спазваме основните хигиенни правила, но без изпадане в крайности. Маниаците на тема чистота отглеждат болнави и алергични деца, тяхната имунна система закърнява при стерилна обстановка и не знае как да се справи с предизвикателствата.

Не изключвайте мазнините от менюто си! Горките мазнини, десетилетия анатема! Докато някой се сети колко са полезни за организма, разбира се в разумни количества и качествени, предимно растителни. Да не говорим, че реабилитирани са дори сланината и маста.

Оказа се, че решаващ фактор за атеросклерозата е състоянието на кръвоносните съдове, а не лошите мазнини. Ако те са невъзпалени, гладки, няма страшно, мазнините се плъзгат по тях без да образуват плаки.

Голяма грешка е да се изключват изцяло мазнините дори при напъни за отслабване. Всеки студент медик знае, че виновник за наднорменото тегло са излишните въглехидрати, те се натрупват под формата на мазнини в тялото. Освен това се доказа, че пълномасленото мляко е много по-полезно, отколкото нискомасленото.

Хапвайте смело яйца! Яйца –холестерол-инфаркт, това дори децата го знаят. Да, ама не. Доказа се, че холестеролът в яйцата не е толкова много и толкова опасен. Организмът сам синтезира холестерол, който е по -вреден, отколкото внесения с храната. А и има теория, че екзогенният (внесен с храната) потиска ендогенния (собствен).

Сам по себе си холестеролът е полезен за тялото, от него се синтезират хормоните, участва в изграждането на клетъчната стена, нервната система и т.н. Безспорно, излишъкът е вреден, но това не е основание да се изключат яйцата, а да се внимава с количествата.

Не приемайте нискокалорични напитки, ако искате да отслабнете! Експериментално е установено, че приемащите нискокалорични напитки всъщност приемат повече калории за деня. Явно си наваксват с други източници. Единствената здравословна напитка е водата. Не се мъчете да излъжете тялото си, ако не можете без напитки, пийте традиционните, но в малки количества.

Не мийте зъбите си веднага след хранене! Особено ако сте хапнали кисели храни и напитки (фреш, цитруси, плодове). Киселината временно леко размеква емайла и ако веднага се подложи на агресивно търкане с четка и паста, той се уврежда. Затова се препоръчва миенето на зъбите да става 30 минути след хранене.

Кратката тренировка при умора е по-полезна от почивката! Логично е да си полегнем, когато сме уморени. Но учените са установили, че умерената кратка тренировка помага за насищането на клетките с кислород, зареждаме се с енергия  и умората си отива по-бързо, отколкото ако си почиваме.

Енергийните напитки не ни зареждат с енергия. Името заблуждава. При консумацията им пулсът се ускорява, ставаме нервни и раздразнителни. За кратко се усеща прилив на енергия, но това чувство бързо отминава и след това се чувстваме още по-отпаднали и "сдухани".

Още теми от д-р Андреева:

7 "чистача" поддържат здравето ни

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти