Може ли да се отслабне с изкуствени подсладители

Може ли да се отслабне с изкуствени подсладители
Снимка: Thinkstock

Какво ли не правим, за да сме стройни и красиви?

Хвърляме се на всяка диета и чудодейни хапчета за отслабване, за детоксикация, за засилване на метаболизма... и по улиците крачат все по-дебели хора.

Най-примамлива е идеята да заменим обвиняваната за всички злини захар с нещо друго, хем сладичко, хем с малко калории. И тъй като на сладкото трудно се устоява, на помощ идват изкуствените подсладители.

Според науката обаче, еуфорията от тези заместители е неоснователна.

Какво става в организма след прием на изкуствени подсладители? Човек усеща сладост и рецепторите в устната кухина подават сигнали към мозъка, че в тялото ще постъпи захар (или глюкоза, фруктоза). Нека припомним, че синтетичните подсладители са химични вещества, в стотици пъти по-сладки от захарта.

Панкреасът започва да отделя инсулин, който обаче не може да разпознае тази синтетична субстанция и неговото ниво остава високо в кръвта.

Последствията са силно повишен апетит към сладка и калорична храна, усещане за незаситен остър глад (вълчи глад), небалансирани нива на кръвната захар. Все неща, от които най-малко се нуждаем, когато искаме да отслабнем. А транспортната функция на инсулина насочва дори и белтъците към периферните клетки и черния дроб за образуване на мазнини.

На тазгодишната среща на Обществото по ендокринология в Орландо екип от университета „ Джордж Вашингтон” представи изследване за ролята на изкуствените подсладители сукралоза (650 пъти по-сладък от захарта) и аспартам върху натрупването на масти в организма.

Снимка: Thinkstock

Представени са резултати от биопсия на стомашни мазнини от хора с нормално тегло и такива със затлъстяване. Всички те приемали напитки и храни с посочените два подсладителя.

Екипът установил, че при прием на нискокалорични подсладители се променя преминаването на глюкозата в клетките и наличието на гени, които увеличават производството на мазнини. Учените също така установили, че при хората със затлъстяване ефектът на подсладителите върху мазнините е още по-силен.

Този ефект е доказан и при изследване на стволови клетки, отгледани от мастна тъкан.

Изводът на екипа е: Нискокалорийните синтетични подсладители могат да увеличат производството на мазнини, особено при хора със затлъстяване.

Това е в резултат на провокираната от подсладителите метаболитна дисфункция водеща до повишено производство и натрупване на мазнини.

Изводът е ясен. Умереността в храненето и качествената храна са в основите на доброто здраве и стройната фигура.

Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти