Кога да разкрием дълго пазената тайна за Дядо Коледа

За къде сме без малка доза вълшебства
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рано или късно истината за Дядо Коледа и неговите "магически способности" ще излезе наяве, но вие като родители сте тези, които първи ще се срещнат с желанието или съпротивата мъниците ви да приемат този факт.

Повечето психолози са на мнение, че приказните герои играят важна роля във формирането на детското съзнание, но между 5- и 6-годишна възраст малчуганите започват да осъзнават, че болшинството от тях не са реални личности, а въпросите към вас защо това е така тепърва ще бъдат задавани от вашият син или дъщеря.

Без паника
Само защото хлапето ви е попитало как едър човек като Дядо Коледа може да се провре през комина не значи, че то вече се е усъмнило в съществуването на белобрадия старец. В случая е по-удачно да попитате какво мисли вашето дете по този въпрос, за да разберете как то си обяснява нелогичния факт, че един близо 100-килограмов мъж е способен да се провре през комин с диаметър 50 см.

Стъпка по стъпка
Няма как вашият мъник изневиделица да бъде споходен от мисълта, че всъщност Дядо Коледа най-често е дегизираният му чичо или дядо. Дори и някое другарче да подшушне, че старецът от Лапландия е утопия, дребосъкът ви най-вероятно пак няма да иска да се раздели с мечтите си.

Редица експерти споделят, че децата може да спрат да вярват в определен фантастичен персонаж, но това не означава, че ще се разделят с илюзиите си относно останалите им любими анимационни типажи. Така че оставете хлапашката психика постепенно да свиква с всичко, което се случва наоколо, а не да я обременявате с излишна информация.

Голата истина
Естествено в един прекрасен ден ще дойде и моментът, когато малчуганът ви лека полека ще осъзнае, че всички анимирани герои съществуват само на екрана или върху страниците на книгите. Тогава пък се подгответе за въпроси от типа: "Мамо, ти ли скри подаръците под елхата?".

За наша радост повечето подрастващи не приемат родителите си като лъжци, а по-скоро ги смятат за хора, които дълго време са се престрували, че дадена измислица е действителна. И в крайна сметка за детските спомени вие като родители ще си останете най-обичаните разказвачи на приказки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти