Тутманик

Защото всички харесват тутманик

Тутманик
Снимка: netinfo
1.5 от общо 2 гласа

Една от най-класическите български закуски е тутманикът – топъл, уханен, с вкусна плънка от сирене и яйца и с чудно препечена, лъщяща от масло коричка.

Необходими продукти за 6 - 8 порции:

600 г брашно
1 ч. л. сол
20 г прясна мая
150 мл хладка вода
250 мл кисело мляко със стайна температура
1 яйце
120 г масло, стопено

За пълнежа:

200 г сирене, натрошено
2 яйца
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата на брашното се оформя кладенче. Маята се разтваря във водата. Сипва се в кладенчето заедно с млякото и яйцето. В продължение на 8 - 10 мин. се замесва гладко средно твърдо тесто. Разделя се на 4 топки, които се оставят да починат 30 мин.

2. За пълнежа сиренето се размесва с яйцата.

3. Всяка топка се разточва на тънък кръг с диаметър 50 см върху намаслен плот. Първата кора се намазва с четка с масло и се поръсва с ⅓ от пълнежа. Отгоре се поставя втората кора, намазва се с масло, поръсва се с половината от останалия пълнеж. Слагат се третата кора и останалият пълнеж и се покрива с последната кора. Отгоре се намазва с масло.

4. Дясната третина на кръга се сгъва към центъра. Лявата страна също се сгъва към центъра. Намазва се с масло. Горната и долната страна на получения правоъгълник също се сгъват към центъра, за да се получи квадрат.

5. Квадратът се обръща с долната страна нагоре и се поставя в намаслена тавичка. С остър нож се разрязва на 8 триъгълни парчета. Намазва се с останалото стопено масло. Тутманикът се оставя да втаса 90 мин. на стайна температура. Намазва се с разбитото яйце и се слага да се пече 15 мин. в загрята фурна на 220° С и се допича 30 мин. на 180° С или докато добре се зачерви и се надигне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти