Техники за готвене на пара

Готвенето на пара има редица положителни страни

Техники за готвене на пара
Снимка: netinfo
3.2 от общо 5 гласа

Готвенето на пара е изключително полезна и здравословна практика. Най-голямото качество на тази технология е, че при нея храната максимално запазва вкуса, цвета, аромата и формата си, както и хранителните си вещества, което е най-важното.

Ако сте решили да готвите повече ястия на пара, е добре да вземете под внимание следните съвети.

Първо си набавете специален уред. Продават се в магазините за домашни потреби или просто използвайте дълбока тенджера, пълна до 3/4 с вода, върху която се слага метален гевгир, в който поставяме продуктите - зеленчуци и риба.

Ако става въпрос за варива или ориз, то те се поставят в купа, която съдържа 3 части вода и една част ориз, или предварително накисната за няколко часа леща или боб. Тази купа се слага в гевгира. Отгоре е нужен нехерметично затворен капак, за да може да излиза парата.

Този вид готвене е почти толкова здравословен, колкото и предишните два, защото се избягват високите температури, ползването на мазнини и дори на сол, тъй като вкусът и ароматите са много концентрирани и няма нужда от допълнително овкусяване. Има обаче известна загуба на витамини и минерални соли, които изтичат в долния съд. 

Противно на общоприетото схващане, водата в тенджерата, в която е изтекла кондензираната пара, преминала през продуктите, леко оцветена и ароматна, не бива да се пие. В действителност, тя съдържа отмити витамини и минерали, но и химически продукти (нитрати, хербициди и др.), които за замърсявали зеленчуците. Затова пък сготвеният на пара зеленчук е по-чист биологично и следователно по-полезен.  Месата, готвени на пара са с намалено мастно съдържание, но пък, ако трябва да бъдем честни, не са особено вкусни, за разлика от рибите, зеленчуците, ориза и варивата.

Mожете да обогатите вкуса на храните, като прибавите към водата за парата кубче бульон, ароматни треви и подправки, вино или като ги мариновате предварително

Aко използвате уред за готвене на пара, поставете месото, рибата и по-сочните храни на долния ред, за да не изтичат соковете им върху другите продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти