Козунак и руло от едно тесто

Как да ги приготвим

Козунак и руло от едно тесто
Снимка: netinfo
1.33 от общо 3 гласа

В целия християнски свят на Великден се ядат богати сладки хлябове със стафиди и ядки. У нас те се наричат козунаци. Освен класически козунак от сладкото ароматно тесто с мая могат да се приготвят и рула с най-различни плънки. Замесете просто повечко тесто и ще можете да си направите две вкуснотийки.

Необходими продукти за 1 козунак и 1 руло:
1 кг брашно
1 ч. ч. прясно мляко
40 г прясна мая
1 ½ ч. ч. захар
1 ½ ч. ч. разтопено масло
5 яйца
1 ч. л. сол
1 лимон, само кората
1 ч. л. есенция ванилия
1 ч. ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром
1 яйце за намазване
бадемови ядки за украса
кристална захар за украса

За орехова плънка на рулото:
200 г орехи
150 г прясно мляко
1 с. л. галета
100 г пудра захар
1 ч. л. канела

За макова плънка:
125 г смлян мак
½ ч.ч. захар
кората на половин лимон
50 мл прясно мляко
1 с. л. масло
1 белтък

За глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
3 с. л. лимонов сок или ром

Начин на приготвяне:
1. Половин чаена чаша мляко се загрява до 35°С - леко топло, но не горещо. В млякото се разтваря маята, прибавя се 1 ч.л. захар и толкова брашно, че да стане на гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя на топло да втаса.

2. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавят се солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.

3. Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Там се изсипва яйчната смес. Всичко се омесва на гладко тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно. Когато престане да лепне, ръцете се топят в останалото масло и тестото се меси, докато се поеме цялата мазнина.

4. Измесеното тесто се слага в дълбок съд, намазан с олио да втаса на топло около 1 ½ ч.- 2 ч. или докато удвои обема си.

5. Докато тестото втасва, може да се направи плънка за рулото. За ореховия пълнеж млякото се слага да заври със захарта и канелата. Щом кипне се слагат орехите и галетата. Оставя се да изстине. Маковата плънка се прави, като се смесят макът, кората, маслото и захарта и се залеят с врящото мляко. Всичко се разбърква и се оставя макът да набъбне. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол и се смесва с мака.

6. Втасалото тесто отново се измесва. Разделя се на две части. В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак, а от другата - руло с пълнеж.

7. За козунака тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на въженце, дълго 40 см. Трите въженца се сплитат на плитка, краищата се подпъхват и козунакът се оставя да втаса отново в топла фурна. Щом бухне, се намазва с разбито яйце и се поръсва с бадеми и кристална захар.

8. Докато козунакът втасва, другата половина от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Когато е готово се намазва с яйце.

9. Козунакът и рулото се пекат 10 мин. на 200°С и още 30-40 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат.

10. Приготвя се глазурата, като лимоновият сок се сложи в захарта и се разбърква до получаване на желаната гъстота. Може да се прибавят още 1-2 лъжички лимонов сок. Рулото се намазва с глазурата.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти