Консервиране на череши

Ето няколко полезни идеи

Консервиране на череши
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Компот

Необходими продукти:
3 л вода
4 пръчки канела
1/2 чаена лъжичка семена от анасон
250 г захар
500 г череши

Начин на приготвяне:
Водата се кипва заедно със захарта и се добавят анасонът и канелата. Оставят се да поврят три минути и съдът се сваля от котлона. Предварително се подготвят черешите, като се избират само здравите плодове, измиват се и им се махат дръжките.

Черешите се слагат в буркани заедно с канелените пръчици от сиропа. Заливат се с горещия сироп, затварят се с капачки и се оставят да изстинат на стайна температура. Така приготвеният компот се съхранява на тъмно и прохладно място. Ако искаме трайността да е по-продължителна, трябва да варим компотите в тенджера или казан около 8-10 минути.

Череши с ром

Необходими продукти:
250 г череши
200 г захар
100 мл ром

Начин на приготвяне:
Плодовете (измити и почистени от дръжки и костилки) се нареждат на един слой в широк буркан и се покриват със захар. След това се заливат с ром. Слага се нов слой плодове, който се покрива със захар, а след това се залива с ром. Когато бурканът се напълни, се долива ром догоре. Затваряме буркана с капачка и го съхраняваме на прохладно място. За по-дълга трайност варим буркана около десетина минути.

Сладко от череши

Необходими продукти:
1 килограм череши
200 г захар
2 г лимонена киселина
280 мл вода
1 прахче ванилия

Начин на приготвяне:
Подбират се здрави плодове, измиват се и се отстраняват дръжките и костилките. В дълбок съд се кипва водата заедно с ванилията и захарта. Когато захарта се разтвори, се слагат плодовете. Варим ги около 2 часа.

Щом сиропът се сгъсти, се добавя лимонената киселина. Сладкото се сипва в затоплени буркани, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти