Как се прави кьопоолу

Класическа техника

Как се прави кьопоолу
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

В Турция köpoğlu се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки и домати с кисело мляко.

Нашенската рецепта пропуска млечния компонент и изисква фино стриване, така че да се получи почти кремообразна консистенция и пълно смесване на вкусовете.

Необходими продукти за 4 порции

4 средни патладжана
6 зелени месести пиперки
2 месести домати
3 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
2 с. л.  магданоз, ситно нарязан
оцет и сол на вкус
3 с. л. орехови ядки или орехов тахан, по желание

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните се изпичат на силен грил или на жар. Може да се изпекат във фурната, като се срежат на две и се поставят с разрязаната част надолу в тавичка с незалепващо покритие. Пекат се около 30 мин. на 220º С. При патладжаните може да се сложат и чушките, и доматите. След като се изпекат всички зеленчуци, се слагат в найлонов плик за 20 мин., за да се обелят по-лесно. Обелват се и се нарязват на ситно.

2. Чесънът се обелва и се счуква с малко сол в хаван. Постепенно се сипва зехтинът. Добавят се зеленчуците, като сместа се стрива непрекъснато.

3. Подправя се със сол и оцет на вкус. Прибавя се магданозът.

4. Може да се поднесе с поръсени орехови ядки или орехов тахан. 

Още рецепти:

Класическо кьопоолу
Ароматно кьопоолу
Кълцана салата с чушки и патладжан
10 идеи за кисело мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти