Как да си приготвим трахана

Две лесни техники

Ето как изглежда изсушената трахана
Снимка: Thinkstock
3.55 от общо 20 гласа

Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства в кухните на Странджа, Сакар, Родопите и други райони на страната. Начинът на приготвяне на трахана може да се оприличи с италианската паста, тъй като заливката се прави като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива.

По този начин консервираният продукт може да се използва целогодишно за приготвяне на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, гарниран със сирене и масло.


Особеното при приготвянето на трахана е, че се използва билка, наречена траханово. Тя придава специфичния вкус и аромат на ястието, а също така засилва ферментацията на тестото. Всеки край има различни варианти на рецептите за трахана. В странджанския регион рецептата за тестото включва тиква, домати, пипер и особена зелена подправка. Някои готвачи варят трахана с прясно мляко.

Рецепта за трахана от пловдивския край

Необходими продукти:
1000 г брашно тип 500
100 г тиквички
250 г червени чушки
300 г сусам
една люта чушка
1/4 пакет мая


Начин на приготвяне:
Сварете зеленчуците и ги претрийте през цедка. Прибавете брашното, маята, разтворена в малко вода, ситно счукания сусам и сол на вкус. Замесете тесто и го оставете да втасва за ден-два. От него оформете малки топки. След като започнат да засъхват, ги претрийте през гевгир. Изсушете получените зърна.

Рецепта за трахана от сливенския край

Необходими продукти:
1 с.л. трахана
400 мл вода
2-3 филийки стар хляб
70 г сирене
чубрица
черен пипер
чесън на прах
1-2 с.л. масло или олио


Начин на приготвяне:
За всяка порция вземете по 1 с.л. трахана и по 400 мл вода. Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Препечете филийките стар хляб и го начупете в купа за сервиране. Върху хляба натрошете сиренето. Ако желаете, добавете подправките - черен пипер, чесън на прах и др.

Залейте хляба със сварената трахана и изчакайте около 5 минути, за да кипне. Нагорещете олио (по 1-2 с.л. на порция) олио или масло и запържете в него червения пипер. Заливаме ястието със запръжката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти