Как да доузреят откъснатите плодове и зеленчуци

Полезни тактики

Плодове от типа на лимоните, бананите, ананаса и ябълките понижават киселинността на стомашния сок
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Узряването на плодовете и зеленчуците се осъществява с помощта на етилен. Този газ е бил открит през 1912 година. Тъй като същият се произвежда от самия плод, той няма нужда да доузрява върху дървото.

Узряването на откъснат плод дори може да е по-бързо от това на неоткъснат, тъй като при недостиг на влага се отделя повече етилен.

А ако между недоузрелите плодове или зеленчуци се сложи един узрял, доузряването на останалите ще стане още по-бързо. Това се дължи на отделянето на повече етилен от узрелия плод или зеленчук.

Плодовете и зеленчуците, които се събират с цел продажба, обикновено не са узрели. Те успяват да узреят по време на транспортирането им до мястото, където ще се продават.

В някои камиони има специални устройства, които отделят етилен в необходимите за узряването дози. Същият този етилен предизвиква гниенето на вече узрелите плодове и зеленчуци. Затова в някои складове за плодове и зеленчуци се поставят устройства, които отделят газ, блокиращ действието на етилена.

Ако искате твърдото авокадо бързо да узрее и да стане меко, поставете го в хартиена торбичка с една узряла ябълка или банан. След десетина часа авокадото ще е меко.

Доматите и бананите бързо узряват, ако ги сложите в хартиен пакет заедно с узрели банани. Без светлина плодовете и зеленчуците узряват по-бързо.

Когато поема етилена от узрелия плод, все още неузрелият плод узрява по-бързо. Действието се ускорява, ако е в хартиен плик, тъй като ограниченото пространство води до това, че неузрелият плод или зеленчук поема голямо количество етилен.

Найлоновите пликове не се препоръчват, тъй като водят до запарване и гниене.

Хартиеният плик, за разлика от найлоновия, пропуска достатъчно кислород за продължаване на процеса на узряване на плодовете и зеленчуците.

Продуктите, които отделят голямо количество етилен, са ябълките, пъпешите, бананите и доматите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти