Хляб с бига

Да го приготвим у дома

Хляб с бига
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Не мислете, че покрай пастата и пицата италианците не ядат хляб. Напротив, във всеки италиански дом всяка сутрин или се пече, или се купува току-що изпечен хляб от близката фурна.

В Пиемонте, където има и доста студени, влажни и мъгливи дни, особено ценят дъха и вкуса на топлия пресен хляб.

Необходими продукти за 6 порции

За бигата*:
250 г брашно
150 мл вода
5 г прясна мая

За доизмесване:
750 г брашно
450 мл вода
20 г прясна мая
5 г малц, по желание
20 г сол
20 г свинска мас или масло

Начин на приготвяне:
1.За бигата маята се разтваря във водата и се замесва с брашното на тесто. Меси се 3 мин. на най-ниската скорост на миксера с приставката за тесто или 5-6 мин. на ръка. Слага се в купа, поръсена с брашно, и се оставя покрита 20 - 24 часа.

2.Водата за доизмесване се смесва с маята, малца, солта и бигата. По малко се добавя брашното. Меси се 3 мин. на най-ниската скорост и още 7 мин. на малко по-висока скорост. На ръка тестото се меси 10 мин., докато стане гладко и еластично. В последните 3 мин. от месенето се добавя маста.

3.Тестото се оставя да почине 20 мин. и се разделя на 2 топки. Всяка се разточва върху добре набрашнен плот на елипса и се навива на руло откъм по-тясната страна. Рулата се нарязват на по 4 равни парчета.

4.8-те хлебчета се слагат да втасат за 70-80 мин. в тавички на разстояние 5 см едно от друго. Всяко хлебче се притиска в средата с дръжката на дървена шпатула – надлъжно на слоевете на рулото. Пекат се 15 - 20 мин. в загрята фурна на 200° С, или докато се зачервят.

*бига - в италианската кулинарна традиция това е твърдо тесто-майка, без сол, със съдържание на мая от 0,5 - 1 % и от 45 до 60% вода, което втасва предварително и се използва като набухвател в някои италиански хлябове. Чрез използването на бига ароматът на хляба се доближава до този на квасения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти