Салата от гриловани тиквички и сирене

Перфектната лятна салата

5 от общо 2 гласа
30 мин.
Необходими продукти

тиквички - 2-3 броя 

халуми - 200 гр

маруля - 1/2 бр.

червено зеле - 1/3 бр.

мед - 1 с.л. 

дижонска горчица - 1 с.л. 

зехтин - 50 мл 

балсамов оцет - 30 мл 

прясна мента - 2 стръка 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Освен пържени или пълнени екипът на Mate Kitchen си пада много и по гриловани тиквички. Като гарнитура към печено месо самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци са великолепни. Със сирене също са чудесни. Ние решихме да съберем цялото това великолепие в една свежа и апетитна салата от гриловани тиквички, мариновани в балсамико, зехтин, мед и горчица, със запечено сирене халуми върху канапе от маруля и червено зеле.

Голямата звезда в тази салата от гриловани тиквички, освен самите тиквички, разбира се, е запеченото халуми. Това солено сирене от Кипър е изключително вкусно, когато премине топлинна обработка. Гриловано в салата, запържено в масло като предястие или поднесено с летни плодове като диня, грозде, пъпеш и смокини и чаша добре охладено вино е великолепно. Нещо интересно от процеса на производството му е, че след като се осоли, прясното халуми се смесва с листа от джоджен или мента и с заедно с тях престоява в саламура за два дни. Ето защо финалът в салатата с гриловани тиквички са няколко листенца прясна мента. Те  придават допълнителна свежест и подсилват вкуса му. Когато го печете, задължително го обърнете от всички страни. Вярно, че отнема малко повече време да се приготви, но вкусът е един път.

Сладостта на сочните гриловани тиквички, киселите нотки от балсамикото, солеността на халумито и хрупкавата свежест на зелената салата и червеното зеле. Не можете да й устоите, готови сме да се обзаложим. С бяло вино, узо, студена ракия – на който каквото му иска душата. За парещото лято е повече от подходяща. Наздраве и добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете тиквичките на шайби с дебелина 1 см. Сложете ги в купа, налейте 2-3 лъжици зехтин, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.

2. Загрейте оребрен тиган и изпечете на него тиквичките.

3. В бурканче налейте останалия зехтин, балсамовия оцет, меда, горчицата и сол на вкус. Затворете плътно с капачката и разклатете енергично за наколко секунди, за да се смесят съставките и да се получи хубав дресинг с гладка и пухкава текстура.

4. Излейте дресинга върху тиквичките докато са още горещи, разбъркайте добре и ги оставете встрани да се овкусят.

5. През това време нарежете сиренето на парчета и го изпечете от всички страни на оребрения тиган.

6. В голяма купа накъсайте марулята на едри парчета. Върху тях начупете на едри парчета и няколко листа от червеното зеле и разбъркайте с ръце.

7. Изсипете върху тях овкусените тиквички заедно с цялото количество дресинг, който е останал в купата. Отгоре подредете изпеченото халуми и поръсете с няколко листенца прясна мента.

Внимание: Съдържа дижонска горчица, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти