Необходими продукти:
пресни зелени чушки (умишлено не споменаваме точен брой, защото той зависи от големината им)
магданоз за поръсване
500 г кайма
1/2 чаена чаша едър ориз
1 морков
1 яйце
1 голяма глава лук
3 супени лъжици гъсто доматено пюре
1 пълна супена лъжица лютеница
1 скилидка чесън
чубрица
черен пипер
риган
магданоз
щипка захар
1/2 кубче зеленчуков бульон за плънката (и 1/2 кубче - за соса)
олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Подготвяме плънката, като първо запържваме лука, а после добавяме каймата. След като и тя е запържена, слагаме ориза и запържваме и него. Когато той стане прозрачен, прибавяме доматеното пюре, чесъна, чубрицата, бульона, лютеницата, ригана и захарта.
Оставяме плънката да къкри още пет минути и я махаме от котлона. Повече не ни е нужна топлинна обработка за плънката. Слагаме магданоза и ситно нарязания морков към нея. Разбъркваме съставките и когато плънката изстине, изсипваме и яйцето. Разбъркваме отново и напълваме чушките със сместа. Запечатваме отвора на всяка чушка с брашно.
Нареждаме ги в тавичка, заливаме ги с вода, в която сме разтворили другата половина на бульона (водата трябва да покрие чушките наполовина), поливаме ги с олио или зехтин и покриваме тавата с фолио.
Печем ястието около час и половина на 200 градуса. Сервираме чушките, поръсени с пресен магданоз.
Пълнени чушки
Лятна версия
34936