Пълнен лук с телешка кайма и ориз

Необичайно и вкусно

Пълнен лук с телешка кайма и ориз
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Време за приготвяне: 1 час

Необходими продукти за 4 порции:

4 големи глави лук
сол на вкус
мазнина за тавата

за плънката:
150–200 г телешка кайма
100 г ориз
1 кубче пилешки бульон
1/2 ч. л. мащерка
1 щипка индийско орехче

за соса:
50 г орехови ядки
2 печени чушки
1/2 буркан стерилизирани домати
1 кубче пилешки бульон
2 с. л. олио
1/2 ч. л. риган

за овалване:
50 г кашкавал
1 филия хляб
7–8 стръка магданоз
1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Лукът се обелва и от горната част се отрязват капачета. Вари се в подсолена вода 10 минути, охлажда се и сърцевината му се изважда, като 1/3 от нея се нарязва наситно (за плънката), а останалата се запазва за соса.

2. Оризът се сварява в 300 мл вода и стрития бульон. Щом поеме водата, се добавят наситненият лук и каймата. Запържват се, като се бърка, докато каймата стане на трохи. Подправя се с мащерката и индийското орехче. Продуктите за овалването се смилат в блендер.

3. Плънката се разпределя в издълбаните глави лук, които се овалват в кашкавалено-хлебната смес. Пекат се в намазнена тава с един пръст вода 40 минути на 160 градуса.

4. Издълбаната от лука сърцевина се запържва за минута в сгорещеното олио за соса. Добавят се нарязаните наедро печени чушки, доматите, стритият бульон и счуканите орехи. Ври 10–15 минути и се подправя с ригана. Готовият сос се пюрира, претрива се през цедка и се поднася към ястието.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Още рецепти с телешко:

Вкусно телешко с чили
Телешко варено с къри за обяд
Телешко пармиджана

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти