Гръцка мусака

Интересна рецепта от съседите

Гръцка мусака
Снимка: Списание "Меню"
0 от общо 0 гласа

Мусаката е ястието, с което Гърция се е настанила трайно в кулинарната алея на славата – богата, ароматна и доказано вкусна рецепта. Нашият вариант е по-лек от традиционния, защото е с по-малко мазнина и патладжаните са печени, а не пържени.

Необходими продукти за 8 порции:

1 кг патладжани
4 с. л. зехтин
2 глави лук
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г агнешко месо, ситно скълцано или смляно
250 г телешко месо, ситно скълцано или смляно
3 ч. ч. пресни домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
½ ч. ч. червено вино
1 малка пръчка канела
½ ч. л. бахар
1 дафинов лист
1 ч. л. риган
2 с. л. нарязан магданоз
1 ч. ч. трохи от бял хляб
3 с. л. настъргано сирене, кефалотири, пармезан или кашкавал

За заливка:
3 с. л. краве масло
3 с. л. брашно
600 мл прясно мляко
2 с. л. настърган кашкавал
2 жълтъка
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм, поръсват се обилно със сол и се оставят да постоят 20 мин.

2. В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът за 2-3 мин., след което се слага месото. Разбърква се, докато се изпари водата. Добавят се доматите, виното, половината от трохите, канелата, бахарът, дафиновият лист и риганът. Сместа се оставя да къкри около 30-40 мин., докато се изпари цялата течност. Дафиновият лист и канелата се изваждат и се прибавя магданозът.

3. Патладжаните се измиват, подсушават се и се намазват със зехтин. Слагат се да се пекат върху хартия за печене в загрята на 200°С фурна, докато се зачервят от двете страни и омекнат.

4. През това време се приготвя заливката. В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.

5. Половината от патладжаните се подреждат на дъното на по-висока правоъгълна тавичка. Върху тях се разпределя равномерно половината от месната плънка.

Нарежда се останалата част от патладжаните и се сипва остатъка от месния пълнеж, който се покрива със заливката. Пече се 30 мин. в загрята на 190°C фурна, поръсва се с настърганото сирене и останалите трохи и се запича още 10-15 мин. Оставя се да се охлади 20-30 мин. и се нарязва.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти