Необходими продукти:
350 г домати (пресни или от консерва)
1 чаена чаша ориз
1 средна глава лук
2 чушки сиврия
2 чаени чаши вода
4 супени лъжици зехтин или олио
1 чаена лъжичка червен пипер
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Задушаваме ситно нарязаният лук в мазнината. Когато започне да става прозрачен, добавяме накълцаните на едро пиперки. Оставяме ги да се задушат около 2-3 минути и прибавяме обелените и нарязани домати.
Готвим зеленчуците около 10 минути на умерено загрят котлон. През това време почистваме и измиваме ориза.
Слагаме го при зеленчуците и наливаме 2 чаени чаши вода. Намаляваме степента на печката до слаба температура. Готвим до готовност на ориза. При необходимост доливаме още малко вода, но не прекалено, за да не стане ястието воднисто.
* Чушките спокойно може да заменим и с друг зеленчук.
Домати с ориз
От бабиния тефтер
43417