Лимонов козунак

Традициите не са това, което бяха

Лимонов козунак
Снимка: netinfo
5 от общо 1 гласа

Необходими продукти:
1 кубче прясна мая
550 г бяло пресято пшенично брашно
250 мл топло прясно мляко
5 жълтъка
100 г кристална захар
1/4 чаена лъжичка сол
ванилия
100 г разтопено краве масло
1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
50 г смлени ядки (по избор)

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и оставяме покрита, докато шупне. След това пресяваме брашното в голям съд, правим кладенче и изсипваме всички останали продукти.

Не добавяйте повече брашно, това е правилното количество и е напълно достатъчно.
После омесваме гладко тесто и го покриваме с кърпа.

Оставяме го на топло за около час и половина, докато втаса и удвои обема си. На следващия етап разделяме тестото на 3 части, за да ги разточим на дълги цилиндрични форми и да сплетем плитка. По желание добавяме и течен шоколад.

Нека козунакът да втаса още 30-40 минути на топло, после го намазваме с жълтък, поръсваме със захар, ядки и изпичаме в предварително загрята на 220 градуса фурна.

При нужда намалете фурната по време на печенето или покрийте десерта с парче фолио към края.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти