Козуначен венец с крем

Истинско кулинарно предизвикателство

Козуначен венец с крем
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Rosca de Pascua е богат аржентински сладкиш във формата на венец, който се явява еквивалент на нашенския великденски козунак, но има и коледна версия наречена Rosca de Reyes. 

Необходими продукти за 4 порции:

30 г прясна мая
125 мл прясно мляко
3 яйца
150 г фина захар
½ ч. л. сол
1 с. л. фино настъргана кора от лимон
1 с. л. вода от портокалов цвят
400 г брашно
150 г меко масло
200 - 300 г брашно за доизмесване

За крема:

250 мл прясно мляко
1 с. л. царевично нишесте
1 яйце
2 с. л. захар
1 ч. л. студено масло

Допълнително:

½ ч. ч. захар
1 ч. ч. орехи
1 с. л. масло
100 г захаросани череши
2 с. л. мак
1 разбито яйце за намазване
захар на кристали за поръсване
бадеми за украса

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с. л. от захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да се покрие с мехурчета.

2. Яйцата се разбиват с тел със захарта и солта. Прибавят се лимоновата кора и водата от портокалов цвят.

3. Брашното се стрива на трохи с маслото и към него се прибавят маята и яйчната смес. С дървена лъжица се забърква лепкаво тесто. Добавя се останалото брашно и се замесва средно меко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине 30 мин.

4. За крема нишестето се разбърква с 1 с. л. от млякото и яйцето. Млякото се слага да заври заедно със захарта и се сипва нишестето с яйцето при непрекъснато разбъркване на тих огън. Като се сгъсти добре, се отстранява от огъня и се прибавя маслото. Разбърква се, докато се поеме. Охлажда се.

5. Захарта за орехите се залива с 1 с. л. студена вода и се слага да се карамелизира. Сипват се орехите и маслото, разбъркват се, докато се смесят с карамела, и се сипват в тавичка, застлана с хартия за печене на тънък слой. Щом изстинат, се счукват, така че да останат и по-едри парчета.

6. Тестото се разточва на правоъгълник с размери 50 х 20 см върху повърхност, намазана с мазнина. Намазва се с крема в средата на ивица 8 х 15 см, поръсва се с карамелизираните орехи и се завива на руло. Рулото се завива на кръг, като краищата внимателно се пъхват един в друг.

7. Отгоре се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захарта и мака и отгоре се слагат черешите и бадемите. Оставя се да втасва 40 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 220° С за 10 мин., и се допича 30 - 35 мин. на 180° С. Ако се зачерви прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти