Необходими продукти:
6 средни яйца
1 и 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши бяло пшенично брашно
1 пакетче бакпулвер
2/3 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова или лимонова кора
2 ванилии
3 пълни супени лъжици какао
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пускаме фурната да се загрява на 190 градуса. През това време разбиваме яйцата и захарта на гъст сняг. Добавяме портокаловата кора, олиото, киселото мляко и отново разбиваме съставките с миксера до получаване на гладка консистенция.
Смесваме брашното, ванилията плюс бакпулвера и започваме постепенно да ги прибавяме към яйчената смес, като през цялото време миксерът не спира да работи.
Отделяме 1/3 от сместа и я разбиваме с какаото. Приготвяме си кексовата форма (или тавичка) и изсипваме малко от бялата смес (без съдържанието на какао), после слагаме малко от какаовата, след това пак бяла и така до изчерпване на количествата им.
Оставяме кекса да се пече и проверяваме с клечка за зъби неговата готовност. За финал изчакваме десертът да се охлади и по желание го поръсваме с пудра захар.
Кекс с кисело мляко
Нямам никакви възражения
27447