Ябълков разкош с коняк и стафиди

И кардамон за ухание

Ябълков разкош с коняк и стафиди
Снимка: Vkusnoteka.bg
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

1 кг ябълки
220 г брашно
70 г масло
50 г фини овесени ядки
250 г захар
3 с.л. течен мед
4-5 зърна бахар
2-3 шушулки кардамон
1 ч.л. канела
бакпулвер
4-5 с.л. разтопено масло
сок от 1/2 лимон
50 г кафява захар
5-6 с.л. сметана
1 ч.ч. коняк
1/2 пакет стафиди

Начин на приготвяне:
Обелваме и нарязваме ябълките на полумесеци.
В голяма купа смесваме разтопеното масло, меда, лимоновия сок, коняка, кафявата захар и около 100 г от бялата, канелата, стафидите, бахара и кардамона. Към тази смес прибавяме, нарязаните ябълки и оставяме така да поемат от ароматите.

В друг съд смесваме останалата захар, брашното, бакпулвера и маслото нарязано на малки парченца и размесваме с ръце, до получаването на сухи трохи. Прибавяме овесените ядки и сметаната и отново разбъркваме. Сместа не трябва да се получава много мокра.

На дъното на йена изсипваме ябълковата смес, отгоре разпределяме брашнената смес. Поръсваме с малко кафява захар и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин., до покафеняване на повърхността. Ако печем в йена, не загряваме предварително фурната. 
Сервираме вкусния сладкиш топъл, с топка ванилов сладолед за разкош.

И още една идея – десерт с лимон и чай:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти