Животински страсти

Животински страсти
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Жените са се побъркали на тема котки. Най- вече дамите, които са онлайн. От известно време насам, когато отворя Фейсбук, имам чувството, че всичките ми приятелки са се превърнали в котки. Профилните им снимки са на котки, половината от албумите им са с котки, споделят си постоянно снимки на котки, а най- големият комплимент, който може да се прочете из коментарите, е, че някой е "сладък като котенце".

А какво разнообразие от котки има в този Фейсбук - бели, черни, шарени, малки, големи, прегърнати, усмихнати, сърдити, спящи, рошави, къпани и т.н. Сякаш разглеждам снимки не в социална мрежа, а в специализирано онлайн издание на енциклопедия за семейство котки. И без значение от кой вид е котката, тя винаги бива поощрена с коментар "миличкото".

Хората винаги са имали слабост към животните и доста често използват различни животни като нарицателни един към друг. Например, влюбените двойки се наричат "пиленце", "зайче", "мишленце", "сърничке", а когато любовта между тях узрее и прерасне в съвместно съжителство, тогава сякаш и нарицателните животни "порастват" и вече са "прасе", "овца", "магаре", "крава". В редки случай "жребец", "тигрица".

Да се върнем отново на котките - най-привилегированите от всички животни. Каква е тази слабост към тях от страна на жените? Докога ще има двоен стандарт? Когато мъж натрупа някой килограм отгоре, веднага жените го наричат "дебел" и трябва да се подложи на диета и физически упражнения, за да възвърне харизмата си. Но когато котката напълнее, всички ѝ се радват, защото е "пухкава" и веднага "този сладък дундьо" трябва да бъде гушнат.

Опитвам се да разбера откъде е тази слабост и любов към тях. Може би, защото жената намира в котките това, което ѝ се иска да открива в мъжете. Например, че котката никога не закъснява за вечеря и не се нервира, когато вижда, че говориш над час по телефона.

За разлика от мъжа, винаги ще се радва и ще се върти около краката на жената, когато тя се прибере с много чанти от пазар, а и ако нещо започне да недоволства и създава проблеми в дома, винаги може да бъде укротена, като се кастрира.

Без значение какви са причините за безрезервната любов към котките, нека не пренебрегваме хипотезата, че ако животните имаха разум, те също биха вършили глупости като хората. Добре е да си прощаваме един на друг, точно както прощаваме на котките, които са направили някаква беля.

Въпреки всички мои недоволства, по-добре е да се държим с животните като с хора, отколкото с хората като с животни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти