В началото на март: подрежете мушкатото правилно!

В началото на март: подрежете мушкатото правилно!
Снимка: Thinkstock

Многочислените видове мушкато се славят с непретенциозност и ярко цъфтене.

При скромните изисквания към почвата, поливането и температурата, основен елемент от грижите за мушкатото за пищно цъфтене става подрязването.

Мушкато – лятна експлозия от цветове

Ако това бъде пренебрегнато, то съвсем скоро количеството съцветия ще се намали видимо, подрастъците ще се издължат и ще останат голи, самият цвят ще стане безформен и непривлекателен.

Защо трябва мушкатото да се подрязва?

1.    За да се предизвикат появата на странични подрастъци и за да се образуват нови зачатъци на цветове;
2.    Да се придаде на растението компактна и равномерна форма;
3.    За да стане цъфтенето по – пищно, продължително и стабилно;
4.    За да се получи качествен материал за разсаждане на любимия сорт.

Стайните растения, които пречистват въздуха вкъщи

А сега, в началото на месец март, е един от най-добрите периоди за подрязване на това растение. Как да подрежем мушкатото, че да цъфти добре?

Цъфтенето и доброто състояние на растението първостепенно зависи от качеството на изпълнението на подрязването. Затова е необходимо отделянето на излишните или засъхналите стъбла да става с остър и дезинфекциран инструмент:

-    Най-добре е за тази цел да се използва бръснач, а ако няма такъв ще свърши работа и канцеларски или тънък кухненски нож.

-    Ножица не бива да се използва, защото тя прищипва летораслите и нарушава тъканта на мястото на срязването.

Как да създадем най-прекрасната градина

Снимка: Thinkstock

Срязването се изпълнява над листен възел обърнат към външната страна на храста. В този случай появяващите се леторасли няма да си пречат един на друг и няма да създадат излишна гъстота на короната.

За отделянето на младо стъбло може да се мине и без инструмент. Прищипването се прави със сухи и чисти пръсти, като се стараем да не дърпаме клонката или да не нарушим нейния повърхностен слой. 

Снимка: Thinkstock

За избягване на загниване или поражение от вредители мястото на срязването се посипва с раздробен активен или обикновен въглен. В домашни условия при подрязването на мушкато през пролетта и след цъфтене е удобно да се използва прах от природния антисептик- канела. След подрязването на мушкатото може да го наторим с тор съдържащ азот. Това ще ускори образуването на зелени леторасли. 

Плевел, билка или зеленчук – непознатата тученица

Снимка: Thinkstock

В началото се отделят всички повехнали цветове, повредени или засъхнали стъбла и листа.

Това ще даде възможност да се облекчи последващата работа, както и да се даде възможност да се спестят сили на растението, когато започне активното израстване на нови клонки.

След визуален преглед на мушкатото за пищно цъфтене се подрязват и съкращават издължените стъбла, слабите и оголени клонки, развалящи външния вид на храста. 

Как да си отгледате билки у дома

Снимка: Thinkstock

При подбора на мястото на срязване е важно да се помни, че разклонения се образуват от спящите пъпки на възлите, поради което е ненужно да се оставят дълги междувъзелни участъци. 

Процесът на подрязване и прищипване на мушкатото е безболезнен за растението чак до декември. След това растението се оставя в покой. Мушкатото е най-уязвимо в най-тъмните дни на годината, то расте по-лошо, всички външни въздействия се възприемат като стрес. 

Съвършенството да отгледаш дърво-джудже

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти