Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден

Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден
Снимка: Thinkstock

Миналата неделя Православната църква отбеляза Месни заговезни и сложи началото на Великденските пости. 

Да, те започват официално от началото на другата седмица, но от понеделник до неделя са дните, в които можем да си позволим мляко, риба и яйца. 

Всъщност църквата е установила  периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:

1. През Рождественските празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).
2. Неделя на Митаря и фарисея — две седмици преди Великия пост. 
3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни и завършва със Сирни Заговезни. През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.
4. Светлата седмица след Великден.
5. Седмицата след Петдесетница.

След 10.03.2019г. консумацията на каквито и да са животински продукти се прекратяват. 

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. 

Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

Снимка: Thinkstock

През целия пост риба се разрешена два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:

- Първа седмица ––>> От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино) ––>> В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

- Втора седмица  ––>> Сряда и петък - строг пост. ––>> Събота и неделя - олио и вино. ––>>На Благовещение се разрешава и риба.

- Трета седмица (Кръстопоклонна) ––>> От понеделник до петък включително - строг пост.   ––>> Събота и неделя - олио и вино. 

- Четвърта седмица ––>> Както втората 

- Пета седмица ––>> Както втората 

- Шеста седмица ––>> Както втората ––>> В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.

- Страстна седмица ––>> От понеделник до събота включително - строг пост. ––>> Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Снимка: Thinkstock

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече на тези с животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

Снимка: Thinkstock

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.

Снимка: Thinkstock

Съботата от шестата седмица /Лазаровден/ на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "преддверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти