В мъжката брада има повече бактерии отколкото в кучешката козина

В мъжката брада има повече бактерии отколкото в кучешката козина
Снимка: iStock

Швейцарски екип установи, че в мъжката брада се съдържат повече бактерии, отколкото в козината на кучето, съобщи изданието "Юропиън рейдиолоджи".

Професор Андреас Гуцайт и неговите колеги от медицинския център Хирсланден са си поставили задачата да установят хигиенично ли е използването на скенери, предназначени за хораза изследване на домашни любимци, най-често кучета.

Подобна практика смущава много пациенти, тъй като се притесняват да не се заразят в томографа, където преди това е било преглеждано животно.

f
Снимка: iStock

Екипът на проф. Гуцайт е направил подробни изследвания на микробиота на човека и кучето. Специалистите анализирали проби от козината на 30 кучета от различни породи. И ги сравнили с тези от брадите и устите на 18 мъже.

Учените също анализирали количеството на микроби в томографи, където се преглеждат и кучета, и в такива, през които преминават само хора.

Резултатите показаха, че при всички мъже бактериалното натоварване е по-голямо, отколкото при животните. В мъжката брада са открити по-големи количества опасни за здравето бактерии. Такива патогени са намерени при 7 от 18 мъже и само при 4 от 30 кучета.

f
Снимка: iStock

В устите на мъжете са открити повече микроби, отколкото в тези на кучетата, но с по-малка разлика. В "кучешките" скенери са намерени значително по-малки натрупвания на бактерии, отколкото в използваните само от хора магнитно-резонансни уреди.

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти