Стъпчете стреса I

Стъпчете стреса I
Снимка: Thinkstock

Невъзможно ли ви е да съчетаете редицата задачи, отговорности, домакинската работа, родителските срещи и... изобщо как се справяте с целия този хаос, който днес вече обобщаваме в една дума – стрес? Той не може да се избегне, не може да се забрави, не може да се отложи. Но може да се смекчи, а понякога, при съчетание на правилните техники, направо да се унищожи.

Ето няколко съвета как да "стъпчете" стреса:

Бъдете реалисти. Не вършете всички задължения в един ден. Реалистичният мениджмънт на времето ви  ще смекчи стреса. Затова – приоритизирайте, организирайте и свършвайте работните си задължения възможно най-диференцирано едно от друго.

Научете се да казвате "не". Опознайте границите си и се придържайте към тях. И в професионалния, и в личния живот на всяка една от нас, се появяват неочаквани предложения или задължения. Следващия път, когато приятелка се обади по телефона, само защото й е останал час време между работата и вземането на детето от детската градина, откажете. Това не значи, че сте неучтиви или нямате желание, а означава, че спазвате плавния си график след края на работния ден и не го променяте в последния момент.

Приемете това, което не можете да промените. Някои неща в живота не могат да бъдат променени, така че по-добре просто ги подминете. Дъждa и трафикa сложете в графата "какво от това?!".

Внимавайте какво ядете. Ограничете или направо изключете от менюто си кофеина, захарта и цигарите. Те влияят на нервната ви система и интензивно подсилват стреса. Обогатете менюто си с богати на витамин С храни, например започнете деня си с един сочен портокал, а не с една цигара.

Не се хранете на бюрото си. Време е за обедна почивка. Станете от бюрото и си направете кратка разходка и лек обяд извън офиса. Тази промяна в обстановката ще ви разведри и ще ви разсея от натоварения график. След връщането ни на работното място ще бъдем със сигурност по-енергизирани и отпочинали.

Четете още полезни трикчета как да отмаряме по-ефикасно и да се борим със стреса в "Стъпчете стреса II".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти