"Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра": днес отбелязваме Световния ден на театъра

"Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра": днес отбелязваме Световния ден на театъра
Снимка: iStock

На 27 март се обелязва Международният ден на театъра, който е определен като такъв още през 1961 година от Международния театрален институт /МТИ/.

По повод празника обикновено се организират разнообразни национални и международни театрални инициативи и събития. Едно от най-известните от тях е разпространението на Международното послание за световния ден на театъра, традиционно написвано от личност от световна величина, свързана с театъра.

Първото Международно послание за Световния ден на театъра е написано от Жан Кокто през 1962 година. Тази година автор на посланието е пакистанският сценарист Шахид Надим.

Международният театрален институт е организация, обединяваща хора от цял свят, свързани с театралното изкуство. Той е част от системата на ЮНЕСКО. Организацията призовава правителствата на държавите да решават политическите проблеми с политически средства и да се въздържат от употреба на насилие и войни. В Устава на Института от 1948 г. е изрично се подчертава, че сътрудничеството между театралните артисти по целия свят се насърчава от организацията, за да се постигне взаимно разбирателство и мирно съвместно съществуване.

Мисли за любовта към театъра

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти