Влюбени… в остров!

Биляна Траянова

„Без багаж“ сме непоправимо влюбени в един далечен остров, някъде в Индийския океан. И този остров ни посреща всеки път с нови предизвикателства. Това е чародейната Шри Ланка - дива, екзотична, непокорна и силно своенравна.

По пътя ни е едно свещено място, използвано за поклонение в продължение на 22 века. Единствен по рода си пещерен манастир, с пет светилища, е най-големия, най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. От особено значение са будистките стенописи с площ от 2100 кв.м., както и разположените в храма 157 невероятни статуи.

Неизменно присъстващите макаци около храмовете в Шри Ланка са голяма атракция. Те вдъхват особена жизненост на тихите обители. Но с маймуните трябва много да се внимава! Дори и да изглеждат съвсем безобидни, те могат да направят много бели и да бъдат особено опасни.

Малките разбойници са изключително ловки, както на земята, така и по дърветата. Ако докопат чантата, очилата или часовника ви, нямате шанс в преследването. Затова трябва да внимаваме!

Маймуните обожават да похапват не само плодове и ядки, те харесват и цветя. Всяко лъскаво или цветно нещо в ръцете ви е плячка за тях и те няма да пропуснат да се позабавляват.

Пещерният храм Дамбула е известен още като Златния храм на Дамбула и е световно културно наследство в Шри Ланка. Намира се на 148 километра източно от Коломбо и на 72 км на север от Канди . Дамбула е най-големият и най-добре запазеният пещерен храмов комплекс в Шри Ланка.

Намира се на 160 метра над околните равнини. В околността има повече от 80 документирани пещери. Основните забележителности са разпределени в пет пещери, които пазят древни статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. 

Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на шриланкийски царе и четири статуи на богове и богини. Последните включват Вишну и Ганеша. Стенописите заемат площ от 2100 квадратни метра.

В праисторически времена, тук са живели хора и така е било до пристигането на будизма в Шри Ланка. Открити са гробни места с човешки скелети на около 2700 години.

Този пещерен комплекс датира от пр.н.е. Той включва пет пещери под огромна надвиснала скала. Всяка от тях има свое великолепие.

Първа е Пещерата на свещените царе.  Нарича се Деварджа Лена. Доминирана е от 14-метрова статуя на Буда, изсечена в скалата. 

Във втората и най-голяма пещера, в допълнение към 16 изправени и 40 седящи статуи на Буда, са боговете Саман и Вишну, които поклонници често украсяват с гирлянди. Тук са и статуите на крал Ватагамани Абхая, и крал Нисанка Мала, който през 12 век нарежда позлатата на 50 статуи. Това е посочено в един каменен надпис в близост до входа на манастира. Тази пещера се нарича Махараджа Лена , "Пещерата на велики царе." 

Темперните рисунки върху тавана на пещерата датират от 18-ти век и изобразяват сцени от живота на Буда.

Третата пещера е Маха Алут Вихара, или "Великия нов манастир". В допълнение към 50-те статуи на Буда, е и статуята на царя Кирти Шри Раджасинха.

Този храм е пазител на синхалско изкуство от много епохи. Статуите на Буда са в различни размери и пози - най-голямата е с дължина 15 метра. В една от пещерите има над 1500 рисунки на Буда, покриващи тавана.

В подножието на пещерния комплекс Дамбула е изправена гигантска златна статуя на Буда. Само на метри пред нея е златната пагода.

Шри Ланка има още много изненади за нас… Усещаме го по плача на пауните, по погледите на пресичащите пред колата ни слонове, по аромата на канела и песента на цикадите… Искаме да обходим всяко кътче на острова!

„Без багаж“! Нищо не може да ни спре… да обичаме, да откриваме и да споделяме доброто. 

Гледайте нов епизод на  „Без багаж“, Всяка неделя от 13 ч., по Диема

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти