Няма да ходя на работа, няма да гледам децата и няма да върша домакинската работа! Точка!

Няма да ходя на работа, няма да гледам децата и няма да върша домакинската работа! Точка!
Снимка: BSRB/ Arnor Birkisson

Мария Николова

Исландските жени знаят как се протестира!

Те имат социална ангажираност с търсенето на правата си.

И точно това е причината хиляди от тях да напуснат работните си места през изминалия понеделник, 24 октомври, за да протестират срещу по-ниското им заплащане в сравнение с мъжете в страната.

Точно в 14:38 ч. улиците се изпълват с жени, които искат да бъдат чути, видяни и разбрани...

А времето е свързано със смисъл - преди 41 години, през 1975-а... на същия ден нежния пол на Исландия осъществява същия протест. Със същата социална мисия!

Тогава, през 75-та, над 90% от работещите жени не отиват на работните си места. Освен това отказват домакинските задачи и грижата за децата си. 

Резултатът - цялата страна изпада в хаос. Телефонните комуникации, медиите и културния живот в страната се дистабилизира, работата на държавните институции е ограничена, десетки полети от страната не се реализират. Хиляди фабрики, в които работят предимно жени отчитат срив в работната дейност.

А мъжете - принуждават се да вземат децата с тях на работните си места, защото детските градини и училищата също затварят врати в този легендарен ден.

Този протест се помни в историята като Дългият петък, страната е блокирана за цял един ден и стачката всъщност постига целите си. Няколко месеца по-късно парламентът на страната одобрява закон, който гарантира равните права, включително и заплати, на двата пола.

През 1980 година път Исландия избира и първата си жена президент.



Оттогава до ден днешен жените в страната са предприемали и други протести с такава насоченост.

Все пак според изследване на Световния икономически форум, жените и мъжете ще могат да получават еднакво заплащане навсякъде по света най-рано след 170 години...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти