Необикновената къща на лавандулата

Необикновената къща на лавандулата
Снимка: netinfo

Мария Николова

Сгушена високо в Западните Родопи, на 1000 метра надморска височина и на 220 километра от София, в село Ковачевица (за което ви разказахме скоро тук), сияе една необикновена китна къща.

Къща с име, вдъхновено от лилавата кралица на ароматните растения – лавандулата… Къща „Лаванда“.

"Лаванда" е традиционна къща за гости, място, където времето спира и душата се подмладява чрез обикновените радости от кристалния планински въздух, спокойното селско ежедневие, вкусната местна храна, поднесена от усмихнати хора и от уютната обстановка в къщата.

Тук всеки може да избяга от бързия ритъм на големия град, както и да успее да открие мигове за пълно уединение с природата и вътрешната си хармония. Да се отпусне, да „презареди батериите си“, да изживее незабравими приятни емоции и „да усмихне“ всичките си сетива.

Всяка стая в къщата има своя душа и носи своя неподправен характер. Създадени изцяло от естествени материали, Орех, Шипка, Слънчоглед или Лавандула (така се казват стаите) имат уникален интериорен дизайн, съчетаваш най-доброто от традиционната архитектура на Ковачевица и модерните удобства, така че да не ти липсва нищо от благата на големия град.

Учтивите домакини в къщата предлагат домашно приготвена кухня с подбрани сезонни продукти, поднесена в уютна атмосфера. Обичат да експериментират, а био продуктите, сготвени и сервирани с обич на гостите, идват от малки местни производители, предварително доказали качеството на храната си. Съвършенството на ястията се дължи на овкусяването им с пресни подправки, които се отглеждат в китната билкова градина в двора.

Едно от съкровищата, на които ще попаднете тук и ще останете очаровани, е домашно приготвените био конфитюри и ликьори. Всеки ще остане възхитен от вкуса на продуктовата линия „Лаванда“: горски малини, боровинки, къпини, ягоди и сини сливи, сварени по иновативен метод с цел максималното запазване на аромата и структурата на плода, подправени с ароматни нотки канела, ванилия, кардамон, прясна мента, с по-малко захар, без никакви консерванти или оцветители.

Всички привърженици на здравословния начин на живот, освен на качествена храна, могат да се отдадат и на Пилатес практики на открито, под опитния поглед на сертифициран инструктор на популярния метод - на чист въздух и спокойствие, на постелка върху свежата зелена трева на поляната, под открито небе, под лъчите на зареждащото слънце.

За всички любители на разходките пък околността на къща „Лаванда“ и Ковачевица  е перфектното място за активна почивка. Разнообразни преходи из спокойните горски пътеки, посещение на църквата "Св. Никола“, водопада "Синия вир" и местността "Кози камък", село Лещен, Долен или Рибново и още много други вълнуващи приключения очакват всеки, докоснал се до вълшебството на това магично кътче от България.

Колоездачите пък могат смело да се включат в тонизиращо вело приключение, зареждащ планински вело преход. Следващо тридневно такова ще се организира на 10-12 юни. Това е чудесна идея за подарък на приятел или любим, почитател на пътешествията с велосипед.

Независимо от възрастта ви, местността около Ковачевица предлага по нещо за всеки. Каквото и да изживеете в прегръдката на необикновената къща на лавандулата и Западните Родопи, то ще ви остане скъп спомен. И със сигурност резултатът ще бъде една усмивка, запечатала в себе си история, настояще и бъдеще.

Прочетете още:

Ковачевица: кътче от рая в Родопите

Здравословната тенденция на 2016-а: Пилатес на открито

Кои са любимите ни дестинации в България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти