Кой пази едни от най-скъпите съкровища на планетата

Биляна Траянова

Будни, обхванати от така специалното Мадридско настроение, и водени от безкрайното си любопитство, тръгваме към Националния художествен музей Рейна София.

Рейна София е националният музей на испанското изкуство от 20 век. Официално е открит на 10 септември 1992 г. и е кръстен на кралица София. Той се намира в южния край на така наречения Златен триъгълник на изкуството (разположен по протежение на Пасео дел Прадо и включващ музея Прадо и музея Тисен-Борнемиса).

Монументалната сграда е на цели шест етажа, изградена още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, считан за най-добрия кмет на Мадрид.

Богатите колекции в музея съдържат над 10 000 творби и представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.

По своята площ това е един от най-големите музеи в света. Главната колекция е на втория етаж. Там са картините на Пикасо, Дали, Миро,  Хуан Грис, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Мартин Чирино, и още много известни съвременни испански художници.

Част от залите са посветени на световни художници от авангардните движения в изкуството. Експозицията е наредена на тематичен принцип с цел  да покаже взаимното влияние между испанските и чуждестранни живописци. Освен постоянните колекции, в музея се организират изложби с произведения на съвременни художници от цял свят.

Постоянните колекции в музея са посветени основно на испанското изкуство от 20-век. В Рейна София могат да се видят творби и на международни артисти, като Пиер Бонар, Василий Кандински, Фернан Леже и др.

Без съмнение, най-забележителното в музея е присъствието на творби на двамата най-големи художници на 20 век в Испания - Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Музеят е дом на монументалната творба на Пикасо - Герника.  Художникът я рисува в момент на изблик на безсилен и мъчителен гняв след бомбардировката на баския град Герника от германската авиация и я посвещава на жертвите на Гражданската война и на избитите жители.

Световноизвестната картина на Пабло Пикасо е нарисувана през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година.

Снимка: netinfo

Творбата е представител на кубизма и е рисувана в черно-бяло с маслени бои. Тя пресъздава хаоса и насилието на войната и скоро се превръща в символ на мира и антивоенните движения. Герника може би е едно от най-известните произведения на изкуството на Испания и със сигурност най-известният шедьовър в музея Рейна София.  Изложена е в самостоятелна зала, където да напомня на света за катастрофалните последици от войната.

Местоположението на шедьовъра на Пикасо Герника в музея никога не се променя - ще намерите картината в зала 206 на 2-ри етаж. В музея са изложени и много други творби на Пикасо. В допълнение към шедьовъра Герника, не можем да пренебрегнем и изложените подготвителни скици на художника, предлагащи интригуващ поглед върху неговата творба.

Снимка: netinfo

Музеят е изпълнен с детски глъч. Част от политиката и мисията на Рейна София е въвеждането на деца и ученици в света на изкуството. Връзката с училищната общност е една от основните образователни дейности на музея, поради което той предлага разнообразна програма от събития и семинари за ученици на възраст между 5 и 18 г., като разглеждането на музея е водено от експерти-доброволци.

Снимка: netinfo

Тези програми не просто помагат на подрастващите да видят, усетят и разберат изкуството - те са начин за деликатно моделиране на младото поколение в усет към изящното и в уважение към креативността.

Освен това дейностите за ученици се основават на потенциала на съвременното изкуство да стимулира процеса на учене, който включва възприятие, емоция, мисъл и социално взаимодействие.

Снимка: netinfo

Дори и да е трудно да разбереш Пикасо или Дали на такава ранна възраст, важно е да започнеш общуване с високото изкуство възможно най-рано. Това е опит, който си струва да се последва.

Разделяме се с Пикасо, само защото ни предстои да се срещнем с другия испански артистичен гений -  Салвадор Дали и малката, но много интересна колекция от негови творби. 

Снимка: netinfo

Развитието на Салвадор Дали през 20-те и 30-те години на 20-ти век е добре илюстрирано в залите, посветени на неговия талант. Тук са събрани почти дузина от неговите произведения - най-вече картини, но има и някои скулптури.

Тук са картините му “Фигура на прозореца” - създадена от Дали през 1925 г., когато художникът е на 21 години, „Загадката на Хитлер“ - една от най-драматичните картини на артистичният гений на Салвадор Дали.

Снимка: netinfo

Безспорно, най-забележителната творба на каталонския художник в този музей е картината „Великият мастурбатор“,  изложена  именно тук, тъй като самият Дали я дарява на испанската държава. Тази картина е едно от върховите произведения в сюрреалистичния етап на Дали, и  включва в себе си много от ключовите елементи на неговата работа: камъните на Кадакес, скакалците, мравките, сексуалността му и, разбира се, жена му Гала.

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти