Кога ще се преродим отново

Биляна Траянова

Защо кремациите на Бали са така пищни и впечатляващи? Защо всички са облечени в красиви, цветни дрехи, усмихват се и сякаш празнуват края на един живот?

Бали не ни дава мира. Сякаш с всяко следващо пътуване ни подготвя за поредната голяма хапка посвещение в големите тайни на местните индуси.

Утрото изглежда съвсем обещаващо. По нищо не личи, че тръгнали към пеперудения парк, ще станем свидетели на многолюдна церемония по кремация. Шествието препречва пътя ни и няма къде да мърдаме. Всичко започва да се разиграва пред очите ни. Като по поръчка! Не, дори като във ВИП ложа…

Вече не вярвам, че всичко тук се случва случайно…

Балийци вярват, че когато някой се спомине, той просто е завършил своя пореден жизнен цикъл. Това не означава, че хората не скърбят, че починалият няма да им липсва. Означава само, че балийците вярват, че той скоро ще се прероди за нов живот.

Но за да е сигурно, че покойникът ще премине през двата етапа, близките му трябва да помогнат на душата да напусне тялото и да се върне, откъдето е дошла.

Всички се стараят да се грижат добре за покойника, тъй като скоро ще се присъедини към душите на предците и боговете и така ще има огромно влияние върху тях. Организирането на кремация изисква много време и средства, а и да се подбере подходящ за церемонията ден от балийския календар.

В насрочения ден, всички съселяни се обличат в церемониални дрехи и тръгват към гробището. Най-отпред вървят жените, носейки на главите си даровете. След тях мъжете носят празния саркофаг, след тях е церемониалната кула. Най-накрая върви оркестърът, свирейки специална церемониална музика.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

След като огънят погълне материята, праха на покойника се събира и се отнася за следваща церемония.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Когато някоя жена от фамилията забременее, традиционно тя отива при местен медиум. Той ще ѝ каже дали нечия душа ще се превъплъти в новороденото дете. Балийците са щастливи да научат, че новото бебе в семейството е някой прероден техен сродник. Това звучи много странно, но за балийците е съвсем нормално да вярват, че е душата на покойника може да се върне сред тях едновременно в няколко тела. Например двама братя могат да се реинкарнации на един и също техен дядо.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Церемонията, придружена с песни и дарове, е радостен повод за близките, вярващи, че покойникът се е освободил от ограниченията на земния живот. Опечалените се стараят да не плачат, защото така могат да възпрепятстват пътя на душата към следващия и живот.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти