Добромир Банев: От сън спомени има

Добромир Банев
Снимка: Ивелина Чолакова

Имало едно време хора, които искали да притежават всичко.

Те всеки ден гледали рекламните блокове по телевизията и бленували да се сдобият с все повече вещи. Вещите ги карали да се чувстват значими. Стремежът към познанието стоял заключен в килера, заедно със стари неща, които те наричали спомени.

Вярвали, че от сън спомени няма.

Времената на лицемерие настанали неусетно. Зловещите надписи за вредата от тютюнопушенето не намалили продажбата на цигари, а алкохолът се рекламирал със спотове, в които ти се искало да станеш главен герой.

Повече отвсякога бирата се леела светла, тъмна и мътна от сините екрани в малките холове – като река, където някой зад кадър ти е обещал сигурно щастие и гарантирана наслада.

Вярвали, че единственият сигурен начин да изпъкнат сред останалите, е скъпият аксесоар, закупен на промоция. Затова чакали с нетърпение намаленията в магазините. Всичко било с надпис „SALE“ това ги правело щастливи. Айфонът бил на една ръка разстояние. С един клик си осигурявали радост, каквато дотогава не била позната. Тя искряла в очите на народонаселението. От сутринта поданиците на кралството обличали най-представителните си дрехи. Очакването за невероятното намаление в мол било вълнуващо. Било неповторимо.

Подкарвали автомобилите си, бързайки към заветните прахосмукачки, миксери, телевизори и пасатори на безценица. Моловете никога не разочаровали своите верни поклонници.

Вдъхновени от предстоящия шопинг, всички се псували един друг по столичните булеварди и научавали по някоя пикантна подробност за своите майки. Случвало се да разменят и по някой друг шамар, макар да пестели сили и енергия за дългите опашки в модерния универсален магазин.

Борбени били хората от това кралство. Не се предавали лесно. Страстта към вещите с времето ги направила силни и непоколебими.

Вечер те се прибирали вкъщи с кашони и торби – някои насинени, но истински щастливи, че са си купили за „без пари“ ютия, електрическа четка за зъби или ножица за рязане на пресни подправки.

Снимка: Thinkstock

Именно в такава вечер едно пораснало момче също си влязло усмихнато у дома. През деня то се разминало на улицата с оперен певец, който се разпявал на тротоара, бързайки в обратна на другите посока. После пък възрастна жена му подарила стрък момина сълза - ей така, без конкретна причина. „Животът наистина е прекрасен!“, казало си в леглото то.

И започнало да сънува...

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти