Кои са победителите тази година в Кан

Френският режисьор Абделатиф Кешиш и двете главни актриси от филма  "Животът на Адела"
Снимка: Getty/Images

Тази година престижната Златна палма се присъди на лентата "Животът на Адела".

Филмът е дело на френския режисьор Абделатиф Кешиш. "Животът на Адела – глава Първа и Втора" бе удостоен в събота и с наградата на Международната асоциация на кинокритиците.

В неделната вечер "Докосване на греха" на китайския режисьор Дзя Джанке - тъмна и епична фреска на домашното насилие в днешен Китай, му донесе наградата за най-добър сценарий.

Той показва как общество, попаднало във водовъртежа на бурното икономическо развитие, се сблъсква с корупцията, разслоението на бедни и богати и насилието вътре в обществените отношения.

Братята Коен също получиха отличие от фестивала в Кан за филма си "Inside Llewyn Davis".

Мексиканецът Арнат Ескаланте стана най-добър режисьор в Кан тази година. Очаквайте подробности. 

"Животът на Адела" разказва за изгарящата страст между две жени. Сюжетът бе определен от редседателят на журито Стивън Спилбърг като "красива история, красива любов, в която всеки може да намери себе си, независимо от сексуалността си".

"Имахме привилегията, а не смущението, да видим този филм", въпреки много ясните сексуални сцени, каза той.

"Това е историята на една силна, прекрасна любов. Бяхме под очарованието на филма, с големи актриси. Режисьорът оставя героите да оживеят", каза Спилбърг на пресконференцията след награждаването.

Попитан за възможните трудности, които може да срещне филмът в някои консервативни страни и щати на САЩ, председателят на журито подчерта, че "този критерий не се брои", поздравявайки френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кешиш за "смелостта да разкаже тази история".

Стивън Спилбърг е сигурен, че "Живътът на Адела" ще бъде видян от "по-широка аудитория и ще има голям успех в САЩ".

"Не политиката ни влияе, а филмът", каза той. В същия ден в Париж имаше масова демонстрация срещу закон за гей браковете. Актьорът Даниел Отьой, също член на журито, подчерта, че този филм не бива да се свързва с полемиката във Франция заради закона, позволяващ еднополовите бракове.

"Наградата ми говори нещо друго", заяви той пред пресата: "Тя ми говори за съвсем нормални човешки чувства и за раждането на желанието при едно младо момиче. Тази любовна история ме плени", сподели Отьой.

"Това не е гей филм", настоя друг член на журито - румънският режисьор Кристиан Мангиу, хвалейки невероятното "разбиране на киното" от режисьора Абделатиф Кешиш. 

Снимки от откриването на фестивала в Кан, което беше белязано от проливен дъжд, както и на разкошните бижута, които носеха знаменитостите на събитието, можете да разгледате ТУК и ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти