Какво трябва да има на великденската трапеза?

великден
Снимка: @NET

До един от най-очакваните християнски празници, Великден, остават по-малко от две седмици. 

Традициите повеляват на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак, но има още толкова много, което трябва да сложим на празничната маса.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и приятели. Трапезата бива богата и красиво украсена.

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

И тъй като Великден е семеен празник, това означава, че трапезата трябва да е прилично отрупана. В конкретния случай, 5 са важните ястия - великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. 

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

При яйцата нещата са ясни. Боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, те са задължителна част от нещата, които трябва да присъстват на масата на Великден.

салата
Снимка: Thinkstock

За приготвянето на традиционната великденска салата най-често се използват и яйца, тъй като има много и трябва да се ядат бързо, за да не се развалят. 

салата
Снимка: Thinkstock

агне агнешко
Снимка: Thinkstock

Агнешкото на великденската трапеза е един от най-важните елементи, които не бива да забравяме. А защо се яде агнешко ли? Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и свинско или заешко.

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа украса.

ВЕЛИКДЕН
Снимка: Unsplash

Още великденско вдъхновение:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти