Как да се справя с моята неувереност?

Как да се справя с моята неувереност?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте!

Не мога да намеря отговор на моя проблем - несигурност.

Въпреки признати таланти и постигнати успехи, аз винаги съм била несигурна в себе си. Никога не мога да заявя, че съм професионалист в своята област. Не умея да защитя себе си и предпочитам да не влизам в конфликт. Несигурна съм и в своите постижения. Несигурността ме потиска, особено в личен план, когато човекът до мен твърди, че държи на мен и ме обича, аз не му вярвам. Защо не успявам да се справя със себе си? Какво да направя? С годините усещам, че ми пречи. Моля, ако имате възможност, ми дайте съвет. Благодаря!

* * *

Здравейте,

Вашият въпрос ме подсети за една моя формулировка относно биполярния модел на мислене в матрицата. Ивинела Самуилова я беше използвала много точно в контекста на книгата "Ако животът не е чудо", чиято идея е да покаже как сами правим себе си нещастни, доверявайки се на матричните норми, сред които е и биполярното мислене. То абсолютизира самото себе си в едната или другата крайност (например: сигурен – несигурен), а оттам – и преживяванията ни (допуска само два варианта: или уверено или неуверено състояние и поведение).

При това – винаги натоварено със социумни квалификации: т.е. несигурността винаги означава някакъв дефицит, а увереността – придобивка. В определени случаи обаче неувереността би могла да бъде много по-полезен ресурс - мотиватор за човек да развива потенциала си, както и барометър за неговото развитие. Кому е нужно и защо трябва да бъдем сигурни веднъж завинаги и във всичко?

Бих искал да цитирам споменатия по-горе момент от "Ако животът не е чудо" – надявам се да е полезно и за други читатели да преосмислят подобни притеснения:

"Същност, граници и възможности на биполярното мислене и модели. йо-йо ефектът в психичния живот и екстремните прескоци от състояние в състояние"

"Йо-йо ефект" - идва от наименованието на играчка, която се движи нагоре-надолу, в две крайности. "Ефектът йо-йо" се използва като нарицателно за движение от крайност в крайност в различни сфери.

Биполярното мислене е мислене чрез противоположности и възниква от аристотеловата логика "вярно/невярно", която позволява само тези две възможности. Във физиката това се нарича нютонова механика, а в психологията този принцип води до създаване на всичките ѝ биполярни градежни конструкти, според които функционира и до днес: "нормалност - ненормалност", "увереност - неувереност", "решителност - нерешителност" и т.н.

Нека излезем от абстрактите и да разгледаме конкретен пример - да речем човек, който е решил, че е неуверен, а трябва да постигне увереност. Да видим какъв процес създава, поддържа и развива подобна логика  Първо, този човек не е неуверен, такъв го прави увереността в неговата неувереност. Второ – прякото участие на съзнанието го кара да прави постоянно две неща:

– да проверява дали е уверен или не е.

– да се опитва да става уверен съзнателно.

Това, което се случва, е следното – състоянието на този човек постоянно снове между увереност и неувереност, а това е силно колебателен процес, или психо йо-йо, който е в състояние да създава само още нови колебания. За да излезе от тях, човекът или се пренавива и става екстремно уверен, или се отчайва и става екстремно неуверен, с всички произтичащи за живота му последствия.

Именно това се случва, когато попаднем в капана на биполярното мислене. Мисленето чрез възможности - напротив, работи извън този капан, и създава други модели. Например, за този човек решението може да е да развива повече активност,  а увереността да се появи като ”страничен ефект”, който съзнанието установява постфактум. Или пък да открие обстоятелствата, при които се чувства уверен и да ги разшири...”

Наистина има много възможности човек да запази адекватно и балансирано усещане за увереност. Един добър начин да избегнете капана на постоянна проверка на вашата неувереност, е да се фокусирате вместо в нея в... това да броите врани, например...

Когато усетите, че неувереността приближава, може веднага да се преименувате. Ако вместо ”аз съм тази, която е неуверена”, използвате като мантра ”аз съм тази, която брои врани”, може доста да ви изненада реакцията на вашата несигурност към подобно нетипично (и неприлично!) отношение към нея.

Поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти