5 начина да прогониш лошото настроение през януари

януари депресия
Снимка: Thinkstock

Деница Димитрова

След края на празненствата и угасването на фойерверките отново попадаш в действителността, която през януари може да ти се стори по-разочароваща от всякога.

Като прибавим студа, по-малкото количество слънчева светлина и работата, която връхлита с пълна сила след празничните дни, започваш да вярваш на проучванията, че януари е най-потискащият месец от годината.

януари депресия
Снимка: Thinkstock

А не бива да е така! Истината е, че ни трябва малко отклонение от течението, по което сме се спуснали, за да променим нагласата си. Днес ти давам 5 такива начина да го направиш, за да не губиш времето си в лошо настроение през месеца, когато имаме възможност да започнем отначало.

Направи нещо полезно

Дали ще внесеш ред в онзи шкаф, за който нямаше време по празниците, или ще промениш местата на някои вещи и мебели у дома, и по двата начина ще усетиш, че си направила нещо хубаво и освежаващо. А това няма как да не те накара да се почувстваш малко по-добре.

Преди да се е стоплило и отново да се впуснеш по други задачи и забавления е подходящо да направиш онези промени у дома, които досега си обмисляла. Посети няколко уебсайта, за да избереш възглавнички, килими, рамки или каквото си планирала, за да внесеш още уют у дома.

януари депресия
Снимка: Thinkstock

Бъди благодарна и направи нещо за другите

Когато нямаш енергия и желание за вършиш нищо, е лесно да се почувстваш гузна и дори да си помислиш, че не ставаш за нищо (особено ако вече си нарушила някои от нереалистичните си новогодишни обещания).

В такива моменти добра тактика е да направиш списък със силните си страни – в началото може и да ти е трудно, но щом веднъж започнеш, ще се изненадаш колко положителни качества ще събереш върху листа. Друг полезен списък е този с хората и нещата, за които си благодарна. Когато оцениш написаното върху тези страници, ще погледнеш на живота с повече удовлетворение и готовност да го продължиш с усмивка.

януари депресия
Снимка: Thinkstock

Макар че звучи егоистично, друго нещо, което ще те накара да се почувстваш по-добре, е да помогнеш на някой друг. Дали ще бъде жест към някой близък, или дарение към нуждаещ се, нечий свят може да стане по-добър заради теб.

Сега е моментът да се раздвижиш

Дори обещанията ти през тази година да няма „влизане във форма“, а времето да не предразполага към ходене на фитнес, точно в тези облачни и студени дни имаме нужда от движение.

Решението е да го направиш вкъщи с упражнения няколко пъти в седмицата. То помага за отделянето на ендорфини, които намаляват стреса от многото работа след празниците, и допринася за по-добър сън.

жена зимна умора
Снимка: Thinkstock

Отдели време за изкуство

Програмата на театрите през януари по традиция е богата на премиери. Дори билетите вече да са разграбени, избери друга дата за същото представление през февруари или март, или пък си избери представление, което досега не си успяла да видиш. Ако не си сред редовните посетители на опера и балет, тогава разнообрази с такова заглавие.

януари депресия
Снимка: Thinkstock

Със сезона на наградите за кино идва моментът за филми, за което ще се говори и занапред. През зимата може би гледаш филми предимно у дома, но направи една разходка до близкото кино и си избери от програмата, за да се насладиш в по-добрата обстановка – с голям екран и силен звук.

Виж се с приятел

Колкото и в някои дни да не искаме да виждаме никого, хората сме социални животни и изолацията, когато сме потиснати, няма да ни накара да се почувстваме по-добре. Усещането за близост и споделеност от контакта с роднини и приятели ще ни стопли отвътре – а всъщност това е, от което имаме нужда през тези дни.

януари депресия
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти