Приказки от близо и далеч

Приказки от близо и далеч
Снимка: Sofia Menar

Крeмена Димитрова

Осмото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia Menar тази година е с фокус върху жените режисьори, затова е съвсем подходящ да ви го представим.

Вече успешно стартирал на 14-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров” фестът ще продължи чак до края на месеца, 31 януари.

Филмите в каталога са изключително разнообразни по националност и жанр и се отличават с умението на техните автори да разказват истории, чиито послания освен силно емоционални, са и общовалидни.

Отвъд екзотиката и срещите с непознатото и далечното, филмите, които ще гледате, са много човешки. Те са всичко противоположно на това, което американските блокбъстъри предлагат - без специални ефекти, но със специално внимание и съсредоточеност към човека и неговата болка.

Не се подвеждайте по това, че режисьорите са жени. Историите не са феминистки, не пропагандират правата на жените, въпреки, че в източния свят това е все още много сериозен проблем. Спокойно можем да наречем сюжетите на тези филми „съвременни приказки”, в които дори когато доброто не побеждава, надеждата, че то съществува, винаги остава.

С удоволствие ще ви препоръчам няколко заглавия от наистина чудесната селекция на Sofia Menar:

Филмът от Иран „Три жени” разказва историите на три жени от различни социални прослойки, които не само страдат заради своите любими мъже, но се налага да покажат мъжеството да простят. Ялда преминава през труден финансов период, но ѝ се иска да може да разчита на помощта на приятеля си – човек на изкуството. Нахид няма притеснения с парите, но нещата в брака ѝ не вървят. Туба отчаяно опитва да осигури на осакатения си мъж достоен живот и да го накара да се чувства пълноценен. Всяка една от трите преминава през катарзис, за да запази чувствата си, а и себе си. Филмът е достоен пример за силата за жените.

Палестинският „Вила Тума” е филм с чувство за хумор, което ще ви освежи и разведри. Отново разказва за три жени,  които са лели на сирачето Бадия. Напуснало сиропиталището момиче попада в красивата вила Тума, където нейните лели водят изолиран живот, пренебрегвайки промените в града след войната. Порядките в къщата са високо морални. Непокорното момиче никак не се вписва в обстановката и трите лели ще трябва да положат много усилия, за да стане тя една от тях, защото крайната цел е да се намери подходящ съпруг.

315 чифта обувки в живота на една жена. Какво ще разкаже 316-ият чифт? „316” е история, която може да бъде разказана чрез обувките толкова добре, че не е нужно да виждаме лицата на хората, защото можем да си изградим образа и характера на всеки един от тях.  

Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от Sofia Menar. Освен на огромен зрителски интерес филмът се радва и на множество призове от международни форуми като наградите за най-добър режисьор (Мохамед Муфтакир) и най-добър актьор от фестивала в Брюксел, наградата за най-добър филм от фестивала в Картаген, наградите за режисура и музика от фестивала в Танжер и наградата за най-добър филм от фестивала в Оран. Зрителите ще се забавляват с историята на членовете на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.

Фестивалът предлага пъстра селекция от документални и късометражни филми, както и любимата на българските зрители програма „Керван сарай” с филми за пътешествия из всички краища на света.

Повече за фестивала можете да видите тук.

Прочетете още от Кремена Димитрова в Edna.bg:

Бягство, интервю за работа или приказка за разрушението

Времето е само за... книги

Няма грешка!

Нещо ще се случи на жълтите павета...

Къде водят преките пътища?

Ти си това, което четеш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти