Говорим си за ...

“Фейсбук” приятели или “Фейсбук” клюкари?

Из edna@netinfocompany.bg

“Фейсбук” приятели или “Фейсбук” клюкари?
Снимка: Thinkstock

Kaкво е значението на думата приятел? Приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза.

Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, често до степен на алтруизъм. Обикновено споделят сходни вкусове и вършат заедно дейности, които са им приятни, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете.

За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другият няма да ти навреди.

Различните проявления на приятелство варират по отношение на степента на близост или интимност между хората. Една от най-известните мисли за приятелството е казана от Аристотел. "Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела."

Всеки от нас, който има профил в социалната мрежа “Фейсбук”,  има доста приятели.  Да, факт, но колко от тях в действителност са ни приятели?

Колко от тях всъщност познаваме лично? Въобще комуникираме ли с тези приятели или повечето от тях са ни “близки”само във “Фейсбук”?

Истината е, че повечето ни приятели във “Фейсбук” определено не са ни приятели в пълния смисъл на думата.

Нека не се заблуждаваме - повечето от тях са ни колеги, познати, бивши съученици или просто хора, с които се виждаме всеки ден и присъстват в ежедневието ни.

Като се замисля за приятелите си в пълния смисъл на думата, бих могла да ги преброя на пръстите на двете си ръце.

Снимка: Thinkstock

Всички останали ги слагам под общ знаменател “приятели”, но защо?

Сигурна съм, че много от вас се намират в същото положение. Имате сто, двеста, триста, че и още отгоре приятели във “Фейсбук”, но в действителност са много по-малко.

В началото “Фейсбук” събираше приятели, познати, колеги и роднини с една-единствена цел - комуникация. Повечето от нас имат приятели и роднини извън България, а може би “Фейсбук”за някои от тях е единственото средство, чрез което могат да си общуват и да са в “час“ със ставащото в страната.

Но в момента “Фейсбук” определено не изпълнява тази фукция.

В момента 75-80 % от потребителите на най-популярната социална мрежа влизат главно, за да използват приложенията на мрежата (игрите, късметчетата, статусите) или просто да поклюкарят и обсъдят приятелите си.

Все пак кой друг дава пресни клюки всеки ден, ако не “Фейсбук”?

Снимка: Thinkstock

Нека не се залъгваме - преди се снимахме за спомен, а сега се снимаме за “Фейсбук”.

Не качваме и не тагваме снимки, на които не сме излезнали добре, защото знаем, че някой от нашите “приятели“ ще ни оплюе.

Натискаме бутона “Харесва ми“ и когато се изправим с въпросния човек очи в очи, се усмихваме и му правим комплименти за същите снимки,за които си мислим, че са отвратителни.

Снимка: Thinkstock

Боже, какви лицемери сме, нали?

Участваме в много групи и всеки споделя статуси, мисли или просто текстове в повечето случаи не защото му харесват, а защото иска да “каже“ на някого нещо. А някога имахме смелост да говорим очи в очи, но “Фейсбук” изтри тази смелост от нас.

Преди да се появи социалната мрежа, излизахме с приятелите си, не комуникирахме с хората, които не са ни приятни и имахме смелост да изкажем чувствата и мислите си. В момента, ако някои иска да каже на някого нещо, го прави във “Фейсбук” чрез неясни статуси и съобщения.

В крайна сметка защо пълним приятелския си лист с нови приятели, с които дори не се поздравяваме по улиците?

Отговорът се подразбира, нали?

Поколението ни е такова, че когато си отказал някоя покана за приятелство, после те изкарват високомерен и с голямо самочувствие.

Снимка: Thinkstock

Но това не е така, просто не всеки иска някой да го обсъжда и плюе само защото не го харесва. Какъв е смисълът да имаме голям брой приятели във “Фейсбук”, когато нямаш с кого да излезнеш да изпиеш едно кафе или да споделиш какво те мъчи? Никакъв, нали?

Това е - смисъл няма!

“Фейсбук” се превърна в “клюкарник”. Вместо приятелски лист, трябва да се създадат листите: лицемери, клюкари и интриганти. Може би така ще бъде много по-обективно всичко. Щом вече нямаме смелост да си казваме нещата очи в очи, то поне ще можем да видим в коя група ще ни сложат приятелите ни.

Снимка: Thinkstock

“Приятели“ или “Клюкари“ - какво според вас преобладава във вашия приятелски лист? Бихте ли премахнали някой, ако знаехте, че злослови по ваш адрес или бихте го запазили, за да можете и вие да го оплювате? Бихте ли изтрили профила си?

Аз лично съм се замисляла милион пъти и то не за друго, а защото ме дразни цялото лицемерие и интригантстване. Но не бих го изтрила, защото имам прекалено много приятели и близки познати, с които не мога да комуникирам по едни или други причини, а само “Фейсбук” ми помага да бъда в час със ставащото около тях.

В последно време се замислям, че ако всеки прояви силен характер и изтрие хората от приятелския си лист, които не харесва или ги е добавил само защото се виждат всеки ден, може и да даде някакъв пример на останалите, които нямат тази смелост.

В мен се крие Edna малка надежда, че “Фейсбук” ще се върне към своето най-важно предназначение - да помага на хората да комуникират и останат в течение с актуалното.

Снимка: Thinkstock

И нека не забравяме, че приятели не са тези, които са в списъка ни в социалната мрежа, а тези, които са до нас (дори и да са далеч) и ни подкрепят, обичат, уважават.

Те са с нас винаги когато имаме нужда от тях!

Автор: Ели Костова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Свързани статии

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Коментари (14)
 

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.