Има съдба, която ни направлява. Има бъдеще, което ни очаква...

Има съдба, която ни направлява. Има бъдеще, което ни очаква...
Снимка: netinfo

Светът не е нито объркан, нито по-лош откогато и да било. Нашата представа за настояще носи отговорност за скептицизма по отношение на бъдещето. В плановете си за утре забравяме да живеем пълноценно днес и все отлагаме да признаем пред света чувствата, които ни занимават в момента.

Забравата не бива да бъде отлагана. Има много неща, от които трябва да се отървем, за да продължим спокойно напред.

Светът не става по-красив със снимките в нашите телефони. Измамната красота е сигурен уют за страха да назоваваме нещата с истинските им имена и да ги гледаме право в очите. Ние не сме богове, затова сантименталността рядко ни отива.

Снимките в телефоните преглеждаме вечер, когато сме насаме със себе си и за да придадем още по-голяма достоверност на изображенията, методично ги обработваме с приложения, предвидливо свалени от интернет в телефонните апарати. Искаме нашата представа за красота да бъде единствена и неповторима.

Сякаш експериментираме с изкуство, което ни е чуждо, но искаме да овладеем на всяка цена.

Всичко се променя светкавично бързо. Като се сетя за света през 90-те, направо ми става смешно – от гледна точка на настоящето будят смях панталоните с басти и дълбока талия, нелепите прикески и мобилните телефони и компютри – безумно големи, тромави и недодялани. Но това е било и ще остане част от живота, който съм имал.

Човек трябва да обръща за малко глава назад, да се усмихне и да опита да въдвори собственото си настояще. Парадокс е, че забравяме важните неща, а се сещаме с умиление за незначителното.

Нашето настояще винаги зависи от другите хора. В момента произвеждаме спомени за вбъдеще и е добре да положим усилия един ден те да ни носят радост.

Боговете са непредсказуеми, а какво остава за нас простосмъртните. Затова е важно поне да се опитаме да преценяваме ситуацията и да сме добронамерени в  постъпките си. Лошото е зад гърба ни, трябва да се научим да възпитаме очакването, че ние и светът се променяме за хубаво. Прекрасно е да осъзнаваме, че живеем собствения си живот, без да подражаваме на някого.

Нашата същност е уникална, но няма нищо по-градивно от това, да впрегнем индивидуалността в създаване на спомени, които ще направят други хора щастливи.

Има съдба, която ни направлява. Има бъдеще, което ни очаква.

Снимките в нашите телефони ще стават все по-въздействащи, но с истинското изкуство трябва да се развива и критиката. Тук и сега измамната красота е навсякъде. Масовият вкус налага конфекцията и без да си даваме сметка, ние всички ще продължаваме да се обличаме по еднакъв начин, да носим сходни прически и да танцуваме на еднотипна музика.

Красотата е в делата и в думите, които изричаме. Снимките са архив за спомени, но спомените, които наистина си заслужават паметта, обикновено са като аромат на ягоди насред зима – хем усещаш дъха им, хем не можеш да сложиш плода в устата си.

Това на снимка няма как да запечаташ.

Прочетете още от Добромир Банев:

Истината ни намира сама

Tя му написа номера си върху салфетка

Очите никога не лъжат

Страстта да сме живи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти