Отбелязваме Илинден по стар стил - не трябва да се работи и да се влиза в морето

християнство вяра празник кръст
Снимка: iStock

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните светци.

Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Според народното поверие днес морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Също така се смята, че на днешния ден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесната му сила. 

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен покровител. 

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиян, Илко и Илияна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти