Днес празнуват тези силни имена

На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения. Тя е била римлянка и дъщеря на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща ú Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с красотата си, така и със своето бляскаво образование.

Света Евгения решава да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се установява в мъжки манастир. Там се покръства и става монах. По-късно, когато игуменът умира, тя е избрана на негово място.

Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните чрез молитва. Така приковава вниманието на една от жените, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя пожелала да прелъсти Евгения и като не успяла, я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

След като била арестувана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския управител – нейния роден баща. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива и всички приели нейната вяра. Филип бил уволнен, а след смъртта му близките ѝ се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка Васила. По тази причина през 262 г. и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово.

Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града. Помонала се скоро след като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

Имен ден имат: Евгени, Евгения,Ния,Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Прочетете всичко за предстоящата 2024-та година:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти