„Единственото спасение на писателя е да пише”: 62 години без Реймънд Чандлър

Реймънд Чандлър
Снимка: Wikipedia

Днес, 26 март, се навършват 62 години без Реймънд Чандлър – един от пионерите в криминалния жанр. Той е известен най-вече с култовия си персонаж детектив Филип Марлоу.

Роден е на 23 юли 1888 г. в Чикаго. От малък обича книгите.

Вижте галерията ни с най-запомнящите се цитати на Реймънд Чандлър >>>

Пише няколко ревюта след колежа, но не се замисля сериозно дали да се занимава с писане. До 29 години е издържан от своите родители, преди да се запише в канадската войска за Първата световна война.

След като се връща е назначен в петролната фирма „Дъбни Ойл”.

Стартира като счетоводител и бързо се издига до изпълнителен директор. Започва да се среща с бъдещата си съпруга Киси Паскал, бивша танцьорка и модел. Когато се жени за нея, мисли, че тя е 8 години по-възрастна от него. Всъщност са 18 – факт, който той вероятно така и не е разбрал.

Писателят Чандлър се “ражда“, когато започват проблемите му. Той напуска жена си, злоупотребява с алкохола, пропуска работа – често не се явява в офиса до сряда. Това води до уволнението му. Разорен е, удря абсолютното дъно.

Но ако не беше този провал, Чандлър нямаше никога да стане писател, от което всички щяхме да загубим.

В крайна сметка той се завръща при жена си. Започва да си купува списания, в които чете новини за детективи и оттам се вдъхновява за криминалните си романи. В началото не му потръгва, но както казва той години по-късно през 1953-та: „Единственото спасение на писателя е да пише”. Първият му роман, „Големият сън”, излиза през 1939 г. Следват класическите „Сбогом, моя красавице”, „Дългото сбогуване”, „Плейбек”… Останалото е история.

На български са преведи книгите му „Големият сън”, „Плейбек”, „Филип Марлоу отново в действие”, „Дългото сбогуване” и много други. 

Книгите му са приети много радушно и през 40-те години на 20 век Чандлър вече не само пише проза, но и работи по сценарии в Холивуд, сред които е класиката от 1944 година „Двойна застраховка“, където той е съавтор с режисьора Били Уайлдър.

През 50-те години на ХХ век здравето и психическото състояние на писателя се влошават, той прави опити за самоубийство и умира през 1959 г. от пневмония.

Вижте галерията ни с най-запомнящите се цитати на Реймънд Чандлър >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти