Учени разкриха: безсимптомните преносители на COVID-19 имат необичаен имунитет

маска коронавирус
Снимка: iStock

Европейски и сингапурски молекулярни биолози изследваха хора, преболедували от новия коронавирус, и негови безсимптомни носители и установиха, че имунитетът на последните реагира необичайно силно на инфекцията, съобщават от NOVA. Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

"Нашите наблюдения показват, че асимптоматичните пациенти са с необичайно силен имунен отговор на появата на вирусни протеини, а не слаб, както се смяташе преди. Те изглежда управляват възпалението, като произвеждат пропорционално големи количества от противовъзпалителния протеин интерлевкин-10" - пишат изследователите.

7 повърхности, върху които COVID-19 оцелява най-дълго

Значителна част от носителите на SARS-CoV-2 пренасят инфекцията без видими следи за здравето и състоянието си, докато около 20% развиват пневмония, тежко увреждане на белите дробове и други органи. Поради тази причина учените отдавна се интересуват от това, как се развива инфекцията при асимптоматични пациенти и как имунната система реагира на нея, както и дали моделът на производство на антитела се различава след края на болестта. Досега нямаше еднозначен отговор на този въпрос.

Група европейски и сингапурски молекулярни биолози, ръководени от Антонио Бертолети, професор в Националния университет в Сингапур, разкриха неочаквани характеристики в имунния отговор на безсимптомни носители на SARS-CoV-2. Изследователите са взели кръвни проби от около петстотин сингапурски мигранти, които са се заразили с новия коронавирус през май, юни и юли тази година. Те са извлекли Т-клетки от кръвта и са наблюдавали взаимодействието им с фрагменти от протеина на обвивката на SARS-CoV-2 в лаборатория.

Учените предполагали, че имунитетът на асимптоматичните пациенти реагира относително слабо на присъствието на вируса и това ги предпазва от прекалено мощен имунен отговор, който влошава хода на инфекцията и най-често причинява смърт. В действителност всичко било обратно - Т-клетките на хората без видими симптоми на инфекция реагират по-активно на вируса, отколкото на хоспитализираните пациенти.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Те произвеждат необичайно много молекули интерферон-гама, антивирусен протеин, както и различни интерлевкини, сигнални молекули, някои от които допринасят за развитието на възпаление и активиране на имунитета, докато други ги потискат. Колкото повече следи от коронавирус присъствали в хранителната среда, толкова повече молекули и от трите вида били произведени от Т-клетките на асимптоматични пациенти.

Имунитетът на разболелите се от COVID-19 работи по различен начин. Техните Т-клетки произвеждат сравними големи количества интерлевкин-6 и интерлевкин-1-бета молекули, които стимулират възпалението, но почти не произвеждат интерлевкин-2 и интерлевкин-10, които потискат възпалението.

В същото време учените установиха, че броят на Т-клетките, способни да се борят с инфекцията, спада значително по-бързо в тялото на асимптоматични пациенти, отколкото при хоспитализираните с COVID-19.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти