Защо не обичаме да губим, когато спорим

Права съм и толкоз
Снимка: sxc.hu

Картинката, която изобразява спорещи двойки (особено тези, живеещи под един покрив) е чест, да не кажем и всекидневен пейзаж от човешките отношения. Но като се замислим малко по-сериозно, ще видим, че разпалването от тези дрязги до голяма степен е абсолютно безсмислено и ненужно състояние на духа и тялото, което няма защо да подклаждаме.

Дали спорът ще се заформи покрай избора на филм, къде приготвят най-вкусната пица или защо чиниите трябва да се измият веднага след ядене е без значение, стига обореният никога да не сте вие.

Така в един момент, стараейки се да излезем прави в спора, намесваме съвсем други теми, докато в един момент тотално забравяме за какво точно сме спорили с нашия партньор. Започва ескалиране на емоции, повишаване на тон, а от последвалата изнервеност ние ставаме все по-нелогични в аргументите си.

В крайна сметка се получава ситуация, в която ние не се интересуваме от изведените доводи, а като малки деца се инатим само и само да изглеждаме като по-доминиращи и печелещи дадения спор.

Защо се палим толкова?
Според екип от парижки психолози причината се крие точно във факта, че стремейки се да не сме победените в поредната дрязга, ние съвсем забравяме каква позиция сме защитавали, влизайки в омагьосан кръг, от който излизането е мъчна работа. Затова в един момент поемете инициативата и кажете, че в крайна сметка караницата е безсмислена и е крайно време да спрете да се ядосвате, като замените гнева с малко по-ведро настроение.

Какво да направим?
Най-добре е да завършите с шаблона, но той затова е такъв, защото работи. Кажете на човека до вас, че сте уморени от нервни изблици и сменете тона с малко по-нежни думи. Оттук нататък внимавайте, когато възпламенявате една искра, защото отношенията във връзката ви може неочаквано да прегорят и никакви сълзи няма да потушат този проблем.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент