Яжте броколи 3 пъти седмично. Здравето ви зависи от това!

Яжте броколи 3 пъти седмично. Здравето ви зависи от това!
Снимка: Thinkstock

Яденето на броколи три или четири пъти седмично може да осигури защита срещу рак, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Вижте още: Броколито помага при астма

Научете още: Как се съхраняват правилно броколи

Авторите му от университета на Илинойс отбелязват, че благоприятният ефект на броколито се дължи на съдържащите се в него полифеноли - съединения със свойствата на мощни антиоксиданти.

Редица предишни проучвания свързват полифенолните съединения с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, астма и няколко вида рак.

В настоящото изследване специалистите са идентифицирали в броколито голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука.

Откритието може да помогне за култивирането на разновидности на броколито с по-голямо съдържание на полифенолни съединения, които ще бъдат още по-полезни за здравето, като същевременно видът и вкусът им ще остават непроменени.

Специалистите са установили също, че полифенолите нямат вкус и са стабилни, и ползите им за здравето не се губят дори при термична обработка.

Изследователите напомнят, че няма "вечни съединения", което означава, че полезни продукти като броколи трябва да се консумират три или четири пъти седмично.

Специалистите допускат, че подобен благоприятен ефект имат и други зеленчуци катокарфиолзелебрюкселско зелеряпа.

>>> А за всички здравословни ползи от броколи вижте галерията ни ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти