Днес имен ден празнуват няколко достойни имена

Евгений
Снимка: Vesti

Днес казваме: „Честит имен ден!“ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.

Техните имена са били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра.

След като императорите  Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай  и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай  и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа.

Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили.

Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин.  И той бил заловен и хвърлен в тъмница.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила  Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  Починал блажено през 1837 г.

10 поверия, които ни пазят от лош късмет

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти