Миомата – една от най-големите дилеми на женското здраве

Платена публикация

Миомата – една от най-големите дилеми на женското здраве
Снимка: Gedeon Richter

Миомата е най-често срещаният доброкачествен тумор при жените, който в повечето случаи протича безсимптомно, но не рядко може да има изразени симптоми, който да влошат дори качеството на живот на жената.

Понякога силно се повлиява нейното ежедневие, стигащо до затруднение в работата, влошено самочувствие, нарушение в интимните връзки. Добрата новина е, че съвременната медицина предлага нов начин за лечение, който позволява жената да води нормален живот, дори с миома и може да ѝ помогне да избегне операцията, и да реализира своята най-съкровена мечта, да има дете.

Специалистите още не знаят категорично какво предизвиква миомната болест, но е установено, че развитието ѝ е зависимо от нивото на естрогените.

80% от засегнатите жени (20-55 години) дори не подозират, че страдат от миоматозна матка, защото заболяването при тях протича без симптоми. Когато са налице, те зависят много от вида на миомата (местоположението й в матката, от броя и размерът на възлите), и се изразяват в:

*продължително и обилно менструално кървене
*кръвоизливи извън менструация
*анемия
*болка и тежест в корема
*повишена честота на уриниране
*запек
*болка и неприятно усещане при полов контакт
*безплодие или усложнения по време на бременност

Статистиката показва, че често жените чакат до 5 години преди да отидат на лекар. През това време те се опитват сами да се справят със симптомите чрез самолечение.

Но понякога оплакванията може да са толкова силно изразени, като изтощително менструално кървене например, че да доведат до допълнителни физически, социални и финансови последици (включително и по-ниски нива на заетост, по-чести отсъствия от работа и загуба на доходи).

Качеството на живот може да бъде повлияно негативно и от психологическите аспекти на болестта – страх и тревога, притеснение, срам, понижено самочувствие по отношение на женствеността и сексуалността и др.

Най-сигурният начин да бъдете диагностицирани навреме, е да не пропускате профилактичните прегледи при гинеколог.

Не винаги се налага лечение – достатъчно е миомата да се следи с контролни прегледи на всеки 6 месеца. При по-тежките случаи, лекарите могат да препоръчат операция.

Когато жената иска да запази детеродната си способност, гинеколозите отстранят само тумора. Тогава се запазва матката, но остава вероятност в бъдеще да се появят нови възли. Много често, по повод на миома се отстранява цялата матка (хистеректомия), тогава жената губи своята детеродна способност.

Ново средство за лечението на миомата е улипристал ацетат. Това е първият перорален медикамент за лечение на миома, който въздейства върху миомата. В 90% от случаите при лечение с улипристал ацетат кръвотечението се нормализира още в рамките на първата седмица, а размерът на миомните възли намалява значително и ефектът се задържа поне половин година.

Още на първия месец след приключване на лечението се възстановява менструалния цикъл, а жената е по-спокойна, по-активна, с по-добро настроение и самочувствие.

В почти всички държави в ЕС улипристал ацетат е реимбурсиран предвид факта, че може значимо да облекчи живота и да помогне на 24 милиона жени в репродуктивна възраст, засегнати от заболяването в Европа.

Улипристал ацетат, това ли е бъдещето?

Лечението с улипристал ацетат предлага едно дългосрочно решение, което позволява отлагането на оперативната намеса за дълъг период от време, докато пациентката е готова да забременее или да се подложи на операция. Тази нова ера в лечението на миомата дава надежда и на половин милион българки засегнати от заболяването. Повече за възможностите за лечение с улипристал ацетат може да потърсите при вашият акушер-гинеколог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти