Изненадващи причини, които предизвикат главоболие

Платена публикация

Изненадващи причини, които предизвикат главоболие
Снимка: netinfo

Шефът
Вярвате или не, шефът ви наистина може да ви докара главоболие. Всъщност всичко, което повишава нивата на стрес може да ви направи по-уязвими и да предизвика главоболие или мигрена. Повишената чувствителност на нервните пътища в мозъка, която се появява вследствие на стреса може да предизвика пулсираща болка, а промени в самия мозък да са причина за мигрена.

Климатът
Промяната в климата, независимо дали се наблюдава затопляне или застудяване, може да е причина за главоболие и неразположение. Горещините, дъждът или промени в налягането са чести причини за главоболие и влияят на много хора, дори те самите да не го осъзнават. За съжаление няма как да влияем на времето и да спрем промените му, затова е добре просто да имаме едно наум в такива моменти. Препоръчително е в горещите дни да пием повече вода, за да избегнем дехидратацията, също честа причина за главоболие. Когато е слънчево, да носим слънчеви очила, за да намалим напрежението и дразненето на очите и да избягваме обедното слънце, което може да предизвика слънчев или топлинен удар.

Силен парфюм
Силните миризми, дори тези, които ухаят приятно, могат да предизвикат мигрена. Все още не са известни точните причини за този факт, но е ясно, че по някакъв начин миризмите влияят на нервната система. Главоболие може да се появи от силния аромат на боя, парфюм и дори някои цветя.

Аксесоари за коса
Едва ли подозирате, но начинът, по който носите косата си може да е причина за главоболие. Здравата конска опашка, пристегната силно с ластик за коса, може да опъва кожата на главата и това да предизвика болка. Стегнатите плитки могат да имат същия ефект. Лентите за коса, диадемите и шапките могат да стягат скалпа и по този начин да предизвикат неразположение. Препоръчително е в такава ситуация да пуснете косата си и да я оставите да се спуска свободно. Това би предизвикало моментален резултат и облекчаване на болката.

Тренировки
Усилените тренировки могат да доведат до главоболие. То може да се прояви след кардиоупражнения, тичане и дори след секс. Много често се проявява при хора, предразположени към мигрена.

Неправилна стойка
Неправилната стойка по време на работа може да предизвика освен болки в гърба и главоболие, вследствие на повишено налягане и напрежение във врата. Затова, ако често страдате от главоболие, обърнете внимание дали не седите прегърбени или в положение, което предизвиква напрежение в мускулите и гръбначния стълб.

Сирене
Едва ли сте предполагали, но някои видове сирена могат да отключат и предизвикат мигрена. Такива са синьото сирене, чедър, пармезан и др. Причината е, че тези сирена съдържат веществото тирамин, което може да доведе до главоболие.

Червено вино
Тук отново причината се крие във веществото тирамин. Освен в червеното вино, то се съдържа и в други алкохолни напитки. Алкохолът от своя страна увеличава притока на кръв към мозъка, което може да доведе до напрежение в главата и болка. Ако харесвате вкуса на червено вино, но то ви причинява главоболие, може да се консултирате с вашия лекар за препоръчителния прием и доза, които биха били подходящи за вашето състояние.

Колбаси
Преработените месни продукти, каквито са колбасите, съдържат както тирамин, така и нитрати, вид хранителни добавки. И двете съставки могат да причинят главоболие при някои хора. Главоболието, причинено от хранителни добавки, може лесно да се различи, тъй като се характеризира с болка от двете страни на главата.

Глад
Понякога гладът също може да предизвика главоболие и то може да се прояви още преди да усетите, че всъщност сте гладни. Причината е в понижаването на кръвната захар. Затова недейте да пропускате хранене и не стойте гладни.

Пушене
Известно е, че пушенето може да предизвика главоболие и то не само при активните пушачи, но и при пасивните. Причината е, че цигареният дим съдържа никотин, който кара кръвоносните съдове в мозъка да се свиват. При много хора, страдащи от често главоболие, отказването или намаляването на излагане на цигарен дим води до бързо и трайно облекчаване на болката.

Кофеин
Кофеинът може да е както помощник за справяне с главоболието, така и причина за него. В умерени количества той може да се използва като средство за премахване на болката. Но при прекалена употреба може да се получи обратен ефект. При привикване към големи дози кофеин и рязкото им намаляване може да се появи силно главоболие.

Как да се справим с главоболието?
Най-добрият начин е да разберем причината за него. За да разберем дали някой от изброените фактори влияе върху появата му, е добре да наблюдаваме кога то започва и при какви условия. Така лесно може да се забележи дали болката се предизвиква от стрес, климатични промени или физическо претоварване.

След като вече знаем факторите, които ни влияят и предизвикват главоболието, ни най-доброто решение е да ги избягваме, доколкото това е възможно. Ако все пак болката се появи, е добре да вземем болкоуспокояващо, което да я спре и да облекчи неразположението ни. В такива ситуации се препоръчват медикаменти със съдържание на парацетамол.

Парацетамолът е широко използван и има ефективно действие при облекчаването на лека до умерена болка, както и висок профил на безопасност, което го прави един от предпочитаните начини за борба с главоболието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти